Сербезова: Сертификатът за антитела остава, срокът на този за преболедуване може да се съкрати Снимка: © NOVA

От 1 февруари 2022 България ще приведе в действие мерките на Европейската комисия, според които „зеленият сертификат“ за ваксинация ще важи 9 месеца (270 дни) след втората доза (или първата за Janssen). Хората с бустерна ваксина ще имат безсрочен документ.

На този етап се запазва и сертификатът за наличие на антитела, който е „българска иновация“, каза здравният министър Асена Сербезова пред Нова ТВ.

Тя добави, че се обсъжда съкращаване на валидността на документа за преболедуване на Covid-19, който в момента важи за 1 година след положителния тест. Все още обаче няма официално решение.

Сербезова коментира решението на премиера Кирил Петков, че при 60% ваксинация в България или под 5% заетост на интензивните легла „зеленият сертификат“ ще отпадне. „Това е практика в други държави, които са по-развити и имат по-голям обхват на ваксинацията. В 24 държави от ЕС – над 85% от държавите – се използват 4зелени сертификати“ за достъп до обекти. Той е въведен със заповед на Стойчо Кацаров, не е българска иновация. Тези 85% от държавите са с по-висок процент ваксинации и се мисли за облекчаване на мерки. В този смисъл е апелът на премиера. Не сме поставили срок за изпълнение на тази цел“.

„Като се вземе предвид 60% от ваксинираните плюс преболедувалите - процентът на имунизирани ще е много голям. С темповете, с които ние се ваксинираме, е трудно да се каже кога тези 60% могат да бъдат постигнати. Трябваше да ги постигнем толкова по-отдавна. Това, което е сега, то е продукт и функция на мерките отпреди 2 години – започнахме ваксинацията с групи, които не трябваше да са приоритетни, трябваше да започнем с хората с хронични заболявания“, каза здравният министър.

Тя апелира отново гражданите да се ваксинират, защото това е „най-големият стимул да запазим живота си“. Добави, че тези, които дадат положителен бърз тест, „не трябва да се крият, а да се доверят на системата“. „Отидете при личен лекар или в Covid-зона, обявете, че сте болни – само така ще получите необходимата помощ и само така ще успеем да се преборим с коронавируса“, каза Сербезова.

Сербезова обясни, че новият пандемичен план не следи само 1 фактор – заетостта на интензивните легла, а общо 10-15, сред които са спешните повиквания за хоспитализации срещу Covid-19, заболеваемостта сред медиците, каква е възрастта на инфектираните и др.

Тя заяви, че след 5 дни се очаква София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора, Бургас да достигнат до етап 3 – 70% заетост на интензивните легла.

Голяма разлика в заболеваемостта по области – няма да има национални мерки „Мерките се взимат на областно ниво“, каза Сербезова.

„Над 90% от хората, достигащи до тежко състояние, са неваксинирани. Ние вече трета година имаме опит с лечението на Covid, имаме нови лекарства – моноклонални антитела, ремдесивир, предстои да получим молнупиравир. Той е за по-леките форми на коронавируса. Идеята на пероралното лечение е да не се стига до болница. Подписан е договор за до 20 хиляди опаковки молнупиравир. Това лечение (за общо 5 дни) ще е осигурено на хората с нужда по лекарско предписание, но най-добрият метод е ваксинацията“, каза тя.

Сербезова добави, че няма област, в която учениците от 1-4 клас ще преминат онлайн – за тях присъственото обучение се запазва.


Covid-19: 25% положителни тестове, активните случаи вече са над 200 хиляди


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024