Сергей Лавров внезапно обяви, че Русия не нападала Украйна, а взривената детска болница била военна база

Руският външен министър Сергей Лавров направи смайващи изявления след края на преговорите с украинския дипломат Дмитро Кулеба, като обяви, че Русия не е нападала Украйна.

"Планираме ли да нападнем други държави? Не, не планираме. Ние и Украйна не сме нападали", обяви Лавров на пресконференцията след края на безрезултатните разговори.

Думите му идват 14 дни след началото на пълномащабна руска инвазия в съседната държава от няколко посоки, при която бяха бомбардирани и разрушени множество цивилни обекти в градове като Харков, Херсон, Мариупол, Суми и др.

Над 1,5 млн. украинци бяха принудени да напуснат родината си заради хуманитарната криза.

Дори формално обещаните евакуационни коридори не се спазват от руска страна. В Мариупол продължава обстрела по жилищни райони:

В същото време Лавров заплаши, че страните, които предоставят оръжие на Киев или "поощряват изпращането на наемници", ще понесат отговорност.

Руският външен министър разгърна и "алтернативната" версия на Москва след унищожителните бомбардировки над детската болница в Мариупол в сряда.

Лавров се оправда с това, че на 7 март в Съвета за сигурност било внесено твърдение от руска страна за "окупирането на родилния дом от батальона Азов и изгонването на родилките и медицинските сестри".

Той обяви за "патетични крясъци" свидетелствата за разрушенията в болничната база, при която загинаха трима души, включително едно дете.


Защо Русия използва неуправляеми бомби срещу градовете на Украйна

Другата война на Путин - културното наследство на Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024