Сериалът Beef: Отмъщението се сервира сурово

"Отмъщението се сервира сурово": тези думи са най-доброто описание на бруталната трагикомедия, която ви очаква в Beef.

Сериалът по Netflix крещи в лицето на зрителите си - нещо средно между зов за помощ и неконтролируем амок, с целия натрупан гняв на поколението, родено през 80-те години.

Главните му герои са онези хора, които днес би трябвало да са в разцвета на силите си - самостоятелни, превъзмогнали лишенията на родителите си, създали свой дом, семейство, бизнес, репутация. Това са хората, отгледани с философията на 90-те, че животът е вечен линеен прогрес към нещо по-добро.

За Дани и Ейми нищо от това няма значение.

Разкъсвани между наследените травми, вътрешните разочарования и гузната съвест, двамата непознати едва не се сблъскват с автомобилите си при неправилна маневра на паркинга на хипермаркет.

Дразнещият клаксон, средният пръст, ругатните и бягството с мръсна газ са само началото на истерично преследване в 10 епизода, което преобръща живота им с фатални последици.

И двамата са второ поколение имигранти в Калифорния, за които американската мечта се е превърнала в тих кошмар без изход. И двамата са убедени, че "източният ум не се поддава на западна психотерапия", затова потискат емоциите си до момента, в който няма връщане назад.

И двамата са стигнали до предела на силите си. "Око за око, зъб за зъб" е доведено до крайност в начина им на мислене.

Всеки следващ епизод разкрива, че нито тя, нито той са невинните "жертви", за които се представят.

Дани (в ролята Стивън Юн от Walking Dead) е строителен техник, останал сам в Америка заедно с по-малкия си брат, след като родителите му губят мотела си и са принудени да се върнат в Южна Корея. Смисълът на живота му е да ги накара да се гордеят с него, но колкото повече се мъчи да постигне нещо с труд и себеотдаденост, толкова повече унижения е принуден да преглъща.

Неуспешният му опит за самоубийство е последван от още по-неуспешен опит да върне вече ненужното "оръжие" (японски грилове на въглища, с които планира да се задуши) в магазина без касова бележка.

Ейми изглежда като пълната му противоположност - съпруга и майка с успешен собствен бизнес за декоративни растения, оценяван на милиони.

Животът ѝ обаче е същата амалгама от хроничен стрес, фрустрации и незадоволеност като този на Дани.

Предприемачеството я е довело до отчайващ бърнаут, заради който се опитва да се отърве от работата си и да се върне вкъщи. Само че жилището, което е построила със собствените си пари, се е превърнало в емоционален затвор.

У дома я чакат отчуждено малко дете, за което никога няма време, и съпруг, увлечен в ролята си на "жената в къщата", неспособен да се еманципира психически от собствената си майка.

Сблъсъкът ѝ с Дани дава нов смисъл на съществуване и за нея, и за него - отмъщението.

Критиците сравняват Beef с Parasite и Everything Everywhere All At Once - носителите на "Оскар" за най-добър филм през 2020 и 2023 г.

Историята е оригинална и отчасти е базирана на реални събития. Пътният инцидент и преследването са истинска случка от живота на сценариста Лий Сунг Джин, семейните драми на актрисата Али Уонг - също.

Сериалът е пристрастяващ, може да се изгледа почти на един дъх - и е добро предупреждение за следващия случай, в който решите да изкарате екзистенциалния си гняв на непознат шофьор на пътя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024