Северна Македония може и да не пусне конкретни български политици за честванията на Гоце Делчев на 4 февруари Снимка: © Пендаровски

След свикания вчера Съвет по сигурността, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обяви, че във връзка с честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие ще предложи на правителството да въведе забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български граждани.

"Ако тези лица искат да влязат в страната - да не им бъде позволен достъпът, а ако са вече вътре в страната - да им бъде отказан престоят и да бъдат обявени за персона нон грата", предлага Пендаровски.

Подобна позиция зае и външният министър Бояр Османи.

"Всеки, който идва в Република Северна Македония и предизвиква гражданите, общностите, като отрича съществуването на македонския народ, териториални претенции от типа: Северна Македония е българска, македонците са българи, това ще бъде сериозна основа държавата да не му позволява да влезе отново в страната, защото не можем да излагаме нашите граждани на такова безпокойство“, каза и Османи, като уточни, че това няма да обезсърчи правителството на Северна Македония и правителството на България да продължат с позитивния дневен ред.

Вчера българското външно министерство извика за консултации в София посланика ни в Скопие Ангел Ангелов. Конкретните причини са палежът на културния клуб в Битоля "Иван Михайлов" през юни миналата година, трите атаки срещу сградата на организация "Цар Борис Трети" - Охрид, включително стрелба с огнестрелно оръжие на 24 ноември 2022 г., агресивната антибългарска кампания в социалните мрежи в Република Северна Македония, жестокото нападение от 19 януари 2023 г. над Христиан Пендиков, секретар на организацията "Цар Борис Трети" в Охрид, както и приемането през ноември 2022 г. на дискриминационния Закон за фондациите и сдруженията в Република Северна Македония, посочват от МВнР.

Пендиков бе постен в болницата в София от Османи.

Македония приема като провокация имената на т.нар. български клубове, които се правят в страната.

Клубовете се използват активно от македонските опозиционни партии ВМРО-ДПМНЕ и "Левица", които раздухват антибългарска истерия и я насочват срещу управлението в Скопие.

"Очевидно е, че имената, които бяха избрани, независимо как исторически и научно ще тълкуваме ролите на тези личности в историята, чувството, усещането в по-голяма степен в Северна Македония е, че тези имена са провокации", каза ясно и Османи.

Целта на консултациите е обсъждане на възможностите за спиране на опасната тенденция от засилващ се натиск върху гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и на перспективите за по-нататъшно развитие на двустранните отношения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024