Сезон 2 на "Възходът на династията "Лейкърс" по HBO Max: Историята на едно легендарно съперничество

Това лято жълтото и лилавото отново са на мода. "Възходът на династията "Лейкърс" се завръща с втори сезон, който е още по-зрелищен от своя предшественик. Новите епизоди на хитовата HBO Original продукция ни връщат към един от най-вълнуващите периоди в историята на баскетбола, като кулминацията е легендарната финална серия между двата най-титулувани отбора в този спорт.

Историята

Началото на сезона ни пренася в лятото на 1980 г. "Лейкърс" побеждават "Филаделфия" на Финалите и печелят първата си шампионска титла под управлението на Джери Бъс. На върха обаче е ветровито и съвсем скоро след това клубът се изправя пред нови предизвикателства.

Една титла не е достатъчна за Бъс, който след поредния напрегнат диалог с Ред Ауербах е по-амбициран отвсякога да превърне "Езерняците" в следващия доминант в лигата за сметка на заклетия враг "Бостън Селтикс". Само няколко месеца по-късно обаче мисията изглежда все по-невъзможна.

Ървин "Меджик" Джонсън трудно свиква с все по-голямата си слава и не се чувства особено комфортно, че маркетинг отделът на "Лейкърс" прави всичко възможно, за да го превърне в лицето на отбора. Това, както и доста близките му отношения с Джери Бъс, водят до нарастващо напрежение между него и другите водещи фигури в състава. Това са капитанът Карим Абдул-Джабар и ветеранът Норм Никсън.

В личен план нещата за главните герои също не се развиват особено добре. Джонсън става баща на извънбрачно дете, а отношенията му с Куки изглеждат безвъзвратно разрушени. Освен това легендарният №32 претърпява сериозна контузия на коляното, която го вади от игра за няколко месеца. Това се оказва едновременно благословия и проклятие - Меджик прави равносметка на всичко и започва да гледа на живота от друг ъгъл, но след това се връща при отбор и треньор, които вече са свикнали с живота без него.

Джери Бъс също преминава през тежък период. Собственикът на "Лейкърс" преживява трудно смъртта на майка си. Но намира любовта. Щастието му обаче не е пълно, тъй като новата му връзка все повече нажежава обстановката в семейството и най-вече отношенията му с неговата дъщеря Джини, която заема все по-важна роля в клуба.

През 1981 г. "Лейкърс" отпадат още в първия кръг от плейофите, като това води до огромно напрежение в отбора. Треньорът Пол Уестхед влиза във все по-сериозен конфликт с Джонсън, както и с асистента си Пат Райли. Обстановката в съблекалнята става още по-нетърпима след оповестяването на прословутия "доживотен" договор на Меджик, според който той трябва да остане в клуба за 25 години първо като играч, а след това и като ръководител.

Чувствайки се "окован" от тактическата схема на Уестхед и дълбоко натъжен от отношението на останалите играчи към него, Меджик шокира всички, заявявайки в национален ефир, че иска да премине в друг отбор. Вследствие на всичко това Джери Бъс взема съдбоносно решение, което слага началото на една ера.

Едно от неписаните правила в разказването на истории гласи, че един герой е толкова силен, колкото е злодеят, срещу когото се изправя. Разбира се, в сериал, в който героят е "Лос Анджелис Лейкърс", злодеят може да е само един - "Бостън Селтикс".

В новия сезон на сериала е обърнато сериозно внимание на "Келтите", като зрителите могат да видят легендарното съперничество и от тяхната гледна точка. На големия конкурент на Меджик Джонсън - Лари Бърд, е посветено много повече екранно време. В резултат на което съперничеството помежду им може да бъде оценено по изцяло нов начин.

Кой участва?

Всички водещи фигури в актьорския състав се представят на дори по-високо ниво в сравнение с първия сезон. Куинси Айзея и Джон Райли се превъплащават по чудесен начин в ролите съответно на Меджик Джонсън и Джери Бъс, карайки зрителите да усетят душевните терзания, през които техните герои преминават. Соломон Хюс (Карим Абдул-Джабар) разгръща в по-голяма степен актьорските си заложби, необходими за сериозната личностна еволюция, която легендарният капитан на "Езерняците" изживява в началото на 80-те години.

Една от безспорните звезди на шоуто продължава да е Ейдриън Броуди, който заема централно място в новия сезон. Носителят на "Оскар" разгръща драматичния си талант - показваеволюцията на Пат Райли от добродушен и леко наивен помощник-треньор в "Кръстника", който извежда "Лейкърс" до четири шампионски титли в периода 1982 - 1988 г.

Шон Патрик Смол изиграва най-добрата роля в кариерата си до момента - като пресъздава пословичните за Лари Бърд харизма и самоувереност. Майкъл Чиклис отново е чудесен в ролята на Ред Ауербах, чийто разговори с Джери Бъс са кратки, но за сметка на това напрегнати и паметни. Комплименти заслужават още Джейсън Кларк (Джери Уест) и Хадли Робинсън (Джини Уест), както и ДеВон Никсън, който изпълнява ролята на баща си Норм.

Премиерата на сезон 2 на "Възходът на династията "Лейкърс" е в понеделник (7 август) по HBO Max.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024