Една от най-обичаните оригинални продукции на HBO - "Западен свят" се завръща с нов, четвърти сезон, който има всички предпоставки да бъде най-мащабният и интригуващ досега. Поредицата запазва тенденцията да се разраства все повече, като в същото време засяга множество важни социални темии и философски въпроси. След като в трети сезон видяхме отблизо влиянието на технологиите и изкуствения интелект върху съвременното общество, сега "Западен свят" поставя летвата още по-високо.

Историята

Действието се развива седем години след финала на предходния сезон. На теория всичко изглежда прекрасно - Мейв се е оттеглила в усамотена планинска хижа, докато Кейлъб живее съвсем нормален живот със съпругата и дъщеря си. Някогашният войник обаче не може да се отърси от чувството, че нещо не е наред.

Опасенията му се потвърждават, когато домът му е нападнат от елитен отряд наемни убийци, но в най-критичния момент се появява Мейв, която се е измъкнала от същата клопка няколко дни по-рано. Оказва се, че войната не е свършила, тъй като главорезите са били изпратени от враг, когото са считали за мъртъв - Уилям.

Главният антагонист от първите два сезона се завръща с пълна сила, като още от първите минути става ясно, че има грандиозен план, за чието осъществяване няма да губи време и да пести средства. Уилям иска да купи огромен парцел земя в Калифорния, като за тази цел преговаря с ръководителите на могъщ мексикански картел по начин, който би респектирал дори дон Корлеоне.

Въпреки първоначалния присмех, с който са посрещнати условията му, той все пак успява да наложи волята си, но не и преди да демонстрира новото страховито оръжие, разработвано от компанията му в продължение на години.

Уилям иска да отстрани Мейв и Кейлъб, тъй като те са единствените, които все още са способни да изобличат неговите порочни практики, но това е само част от плана му. През годините безскрупулният предприемач постепенно си е пробил път до най-висшите политически кръгове и е придобил такова влияние над тях, че без никакво притеснение си позволява да заплашва и изнудва вицепрезидента на САЩ. Постепенно въпросите, свързани с Уилям, един по един получават своя отговор, включително и най-важният - как той изобщо е жив.

Междувременно животът на Долорес (или поне физическото ѝ Аз) се е променил коренно след финала на сезон 3. Вече под друго име, тя живее съвсем нормалено и е известна сред съседите и познатите си като стеснителен и малко странен човек.

Кристина, каквато е новата ѝ самоличност, е сценарист в компания за видео игри, но се чувства все по-тъжна и неудовлетоврена. Тя не се замисля особено върху работата си до момента, в който започва да получава смъртни заплахи от човек, който твърди, че една от нейните истории е съсипала живота му.

Другата сюжетна линия, която се разгръща в хода на сезона, е тази на Бернард. След години, прекарани в хибернация, той най-после се събужда и е придобил способността да предвижда всеки един възможен развой на бъдещето. Той и Стъбс поемат на опасно пътуване в търсене на мистериозно оръжие, което ще им помогне да сбъднат единствената времева линия, която не завършва с унищожение за човечеството.

Кой участва?

Новият сезон на "Западен свят" потвърждава мнението на феновете, според които сцените с участието на Ед Харис никога не са твърде много. Ветеранът в продукцията за пореден път се справя отлично с ролята на Уилям, която през 2017 г. му донесе наградата "Сатурн" на Американската академия за научна фантастика, фентъзи и филми на ужасите. В новите епизоди на Харис му се налага да използва целия спектър от актьорския си талант, тъй като неговият герой на няколко пъти се озовава в ситуации, в които феновете не са свикнали да го виждат.

Комплименти заслужават също Арън Пол и Танди Нютън за превъплъщенията си съответно в Кейлъб и Мейв. В началните епизоди от сезона на тях отново е отредена ролята на главни протагонисти, като и двамата се справят по възхитителен начин с амбициозната задача, която им е поставена, дори когато пътуването на техните персонажи ги отвежда много по-далеч от очакваното.

Разбира се, нямам как да не споменем и звездата на шоуто - Еван Рейчъл Ууд. Макар в началото на сезона екранното ѝ време да е малко, а историята на Долорес/Кристина да изглежда хаотична и несвързана на моменти, именно в тази необичайна ситуация американката успява да покаже своя персонаж в по-различна светлина, която със сигурност ще привлече интереса на зрителите.

Джефри Райт също се завръща по много впечатляващ начин в ролята на Бернард, като изпълнението му отново кара зрителите да чувстват, че неговият персонаж знае много повече, отколкото разкрива. Друга от звездите на сериала - Теса Томпсън, продължава да се представя на високо ниво в ролята, донесла ѝ номинация за награда "Сатурн" през 2021 г.

За финал

В заключение трябва да се изтъкне още нещо важно, което в ерата на CGI все по-често бива погрешно приемано за даденост. А именно, че от визуална гледна точка "Западен свят" продължава да бъде един от най-красивите сериали за последното десетилетие. Епизодите изобилстват от иновативно изглеждащи сгради и семпли, но въпреки това много стилни интериори, а някои от използваните костюми са достойни за модна колекция.

Създателите на поредицата Лиза Джой и Джонатан Нолан отново да дали пълна воля на въображението си и опровергават опасенията на част от феновете и критиците, според които сериалът е започнал да се изчерпва в художествен план.

Премиерата на четвъртия сезон на "Западен свят" в ефира на HBO, както и в стрийминг платофрмата HBO Max, ще бъде на 27 юни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество