Сезонът на сгъваемите телефони: tips&tricks за Samsung Galaxy Z Flip5 Снимка: © Марина Сивенова

Често се случва да си купуваме разни електроники, да ги ползваме и дори да не предполагаме колко малко знаем за тях. Четката ни за зъби има приложение, прахосмукачката ни робот също, пералнята и тя. Истината е, че понякога е доста по-лесно просто да натиснем едно копче и да си спестим десетките нотификации и поп-ъп съобщения.

С телефоните обаче нещата стоят по друг начин. За разлика от бялата и черната техника у дома, телефоните се развиват с много по-бързи темпове.

Ако иска да е в крак с времето, човек трябва да извлече максималното от тях.

Сезонът на сгъваемите телефони: tips&tricks за Samsung Galaxy Z Flip5

В следващите редове ще ви запознаем с някои от възможности на новия Samsung Galaxy Z Flip5, за които може и да не се сетите сами. Ако нищо ново не научите - нашите поздравления, вие сте тех гуру.

В сезона на сгъваемите телефони се вглеждаме сериозно в предния екран на Galaxy Z Flip5.

Flex Window, както го наричат от Samsung, е една от най-забележителните промени в новата Galaxy Z серия. Освен че външният дисплей е красив и голям, и на него виждате повече информация, самият той подлежи на доста детайлна персонализация.

Имате възможност да промените своя тапет, да добавите изображения и дори да смените цветовете на иконите.

Разни други дребни неща също могат да бъдат коригирани, като например дали да се показва процентът на батерията, която ви остава или не.

Samsung Galaxy Z Flip5 - персонализации flex window

В сравнение с Galaxy Z Flip4, тук има още повече уиджети - музика, калкулатор, календар и т.н.

Samsung Galaxy Z Flip5 - персонализации и дизайни на flex window, widgets

Допълнителни приложения като Google Maps и Netflix са достъпни чрез Samsung Labs. Може би някои от тях все още да са във бета вариант и да не работят перфектно, но и това ще се оправи скоро - телефонът все пак излезе преди месец.

Този Flex Window е супер опция за селфита - без да се налага да разгъвате, ползвате основата камера на устройството.

Можете да я активирате и само с помахване с ръка. Или ако сте включили режима за гласови команди. Няколко са думите, които ползвате - Smile, Cheese, Capture, Shoot или Record Video. Всичко това активирате или деактивирате през Settings.

Samsung Galaxy Z Flip 5 -  селфи камера, ревю, функции

Колкото повече време прекарате в изучаване на новия екран, толкова повече неща ще откриете и ще можете да се възползвате максимално от тях.

Ако искате да минете още едно ниво нагоре в усвояването на пространството - тогава е възможно да добавите шорткътс за приложения към Flex Window, като използвате или Good Lock на Samsung, или Coverscreen OS, което е third party service, наличен в Google Play.

Страничният бутон на вашия Galaxy Z Flip5 също би могъл да бъде персонализиран, така че да изпълнява разнородни задачи като отваряне на определени приложения или дори набиране на избран номер.

Не само вие се възползвате от предния екран - когато снимате друг човек или хора, има опцията да им покажете продукцията си като включите функцията на екрана, която го превръща в контролен монитор.

Samsung Galaxy Z Flip5 ревю, функции

Тоест те виждат онова, което вие правите като кадър и се наместват, така че да се харесат.

За да го активирате, просто отворете приложението Camerа и след това докоснете малката правоъгълна икона в горния десен ъгъл. Визуализацията на заглавния екран вече трябва да е активирана.

Една нова екстра – Galaxy Z Flip5 има вградена функцията за изтриване на обект от снимка. Това става чрез редактора за снимки - функцията object eraser. Просто ограждате обекта, който искате да изчезне, и натискатe Erase. Има и доста повече неща, които можете да свършите, като премахване на сенки, отражения и т.н.

Samsung Galaxy Z Flip5 - настройки, премахване на обект от снимка

Galaxy Z Flip5 подлежи на командване и с определени комбинации от жестове, които не са уникални за модела, но все пак ги припомняме:

За да събудите телефона, докоснете двукратно екрана. За да видите вашите известия, плъзнете надясно.

За да видите вашите уиджети, плъзнете наляво.

За да разкриете всичките си уиджети, “съберете” екрана с два пръста посока към центъра, за да увеличите мащаба.

 Samsung Galaxy Z Flip5 панта -  гарантирани 400 хил. сгъвания и разгъвания

Други неща, с които Samsung Galaxy Z Flip5 е известен - гарантирани 400 хил. сгъвания и разгъвания. Това не е официално число. От компанията говорят за над 200 хил., но професионални тестъри в YouTube вече пробваха и постигнаха този резултат. Поводът за това - новата много по-усъвършенствана панта, с която е оборудван телефонът.

Благодарение на размера си и на концепцията за сгъване - Flex Mode, устройството дава възможност и за работа в режим на мулти таскинг.

Има хора, които са свикнали да работят на два екрана, т. нар. split screen, и се възползват максимално от това предимство. За да “извикате” двата екрана, просто сгънете само частично телефона, останалото ще го свърши интерфейсът на Samsung One UI, който ще адаптира приложенията към двата екрана. Онези от тях, които не са изначално предвидени за подобен тип работа, можете да ги направите такива през Settings/Advanced Features/Labs.

Очевидно ориентиран силно към снимането за забавление, правенето на селфита и видео клипове, Galaxy Z Flip5 умно идва с 256GB или 512GB - т.е. достатъчно място, за да не се налага да се трият едни снимки, за да се направи място за нови.

 Samsung Galaxy Z Flip5 дисплей, големина, функции

Ако искате да прочетете повече за самото устройство, можете да го направите тук.

Сгъваемите телефони ли? Време е да им обърнете внимание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024