СГП: Живко Коцев сам поискал среща със Сарафов, а той го "помолил" да съдейства

Три дни след като "анонимните" показания на Живко Коцев изтекоха през сайта "ПИК" - градският прокурор на София Илиана Кирилова официално обяви, че той е трябвало да бъде защитен свидетел на прокуратурата по делото за контрабанда.

В интервю за Канна Рачева в bTV, Кирилова обявява, че Коцев сам потърсил и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов по телефона в деня на акцията на 3 април. Вечерта е проведен и обиск в дома на главния секретар на МВР.

"Главният секретар е звънял на и.д. главен прокурор в 9 ч. Сарафов не му е вдигнал телефона. Коцев е продължил да звъни настоятелно и в 9:03 ч. Сарафов му е вдигнал и Коцев е поискал спешна среща с него. Живко Коцев е казал, че при него са дошли служители от новосъздадената комисия, че очевидно има някакъв проблем и в качеството си на главен секретар иска да разбере какво се случва с него", казва тя.

"На тази среща г-н Коцев, каза че очевидно има някакъв проблем, че на него му се обадило лице, Стефан Димитров и, че очевидно нещо се случва. Каза, че познава това лице и че ще помогне с всичко да бъде разкрит този контрабанден канал, който съществува дълги години. След неговото изказване г-н Сарафов го помоли наистина да ни окаже съдействие, имайки предвид, че е главен секретар. Това беше срещата, след което беше поканен на 2-я етаж в прокуратурата", казва още Илиана Кирилова.

Протоколите от разпитите му обаче бяха публикувани 1:1 в сайта на Недялко Недялков, като самоличността на уж защитения свидетел беше осветена.

Кирилова е сред четиримата души, за които бившият премиер Николай Денков подаде сигнал за упражняван натиск върху Живко Коцев да подаде оставка като главен секретар.

Коцев първоначално беше внесъл оставката си сам, на следващия ден я оттегли публично, а в първия работен ден на новото правителство беше отстранен от длъжност.

Не е ясно какво е процесуалното качество на Живко Коцев към днешна дата - след като очевидно повече не може да се третира като анонимен свидетел, но и не е обвинен за нищо. Доказателствата по разследването още се събират.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024