Шефът на АПИ е уволнен, раздадените поръчки за 4 млрд. лв обаче остават Снимка: © Getty Images

Новият министър на регионалното развитие Андрей Цеков е сменил двама от тримата членове на управлението на Агенция "Пътна инфраструктура" и е определил нов председател на мястото на Венцислав Ангелов.

Спорните обществени поръчки, които служебният кабинет на Гълъб Донев задейства и АПИ започна да раздава в последните дни от мандата си, няма да бъдат отменяни.

Вместо това новото ръководство на МРРБ заявява, че "следва да довърши стартиралите процедури и да понесе политическата отговорност за крайните решения".

"Това наложи след встъпване в длъжност на кабинета „Денков“ да се вземат временни мерки и да се предприемат превантивни действия с цел защита на обществения интерес до встъпване в длъжност на новите членове на Управителния съвет на АПИ", се казва в информацията.

Новият председател на УС на АПИ е Ясен Йорданов, който е работил в Междуведомствената работна група, създадена през 2022 г. от кабинета „Петков“, която проверяваше възлаганията на текущ ремонт и поддръжка за спорни пътни ремонти.

В официалната му визитка се посочва, че има близо 30-годишен опит в проектирането и изграждането на големи обекти от пътната инфраструктура в България, както и че е работил по различни проекти в чужбина.

Десислава Паунова е единственият човек от досегашната структура на АПИ, който остава в управлението.

Тя е работила в агенцията като главен експерт и директор по "Пътна безопасност и планиране на дейностите по републиканската пътна мрежа". Преподавател е в УАСГ до октомври 2016 г. В биографията ѝ на сайта на университета се посочва, че по същото време е била инженер по пътно строителство в "Трейс Груп Холд".

Третият член на управителния съвет на АПИ е Калоян Киров, за когото се казва само, че е завършил "Транспортно строителство" в УАСГ и има завършени курсове по "Контрол върху качеството на изпълнението на строителството" и "Координатор по безопасност и здраве по време на проектирането и строителството".

"Има натрупан професионален опит по реализацията на множество проекти", се казва в биографията му, без да се посочват имена на фирми или институции, за които е работил.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Култура

"Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024