ГЕРБ, БСП и ВМРО превземат най-богатите общински дружества в София без конкурс Снимка: © Столична община

С извънредно внесен доклад от трима общински съветници шестте най-важни общински дружества в София могат да се окажат с нови ръководства още утре.

Сегашните директори на "Топлофикация-София", Центъра за градска мобилност (ЦГМ), "Метрополитен", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Софинвест" да се заменят с временни, предлагат общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера и двама съветници, отцепили се от "Възраждане" - Красимир Гълъбов и Севделина Петрова. Дружествата управляват близо 3 млрд. лв.

Докладът е внесен за обсъждане като извънредна точка на съвместно заседание на икономическата и транспортните комисии заедно с тази по инженерна инфраструктура в Столичния общински съвет (СОС).

Въпреки че транспортната комисия не е съгласна, нейното становище вероятно няма да бъде взето предвид, тъй като е съпътстващо и се очаква предложенията да бъдат гласувани на заседанието на СОС в четвъртък.

От ПП-ДБ-СС вече поискаха ясни критерии вместо партийни квоти при избора на управителни органи на шестте най-големи общински търговски дружества и внесоха предложения, които да се гласуват на общинската сесия тази седмица.

Вместо това на съвместното заседание на комисиите "се гласуват без изслушвания и без дори писмени съгласия от кандидатите изцяло нови ръководства на няколко общински търговски дружества, които управляват сумарно към три милиарда лева активи," по думите на кмета на столичния район "Лозенец" Константин Павлов.

"Мислех че съм виждал всичко в Столичния общински съвет, но тая свинщина, която се обсъжда сега и ще бъде окончателно гласувана утре, напомня единствено на излагацията около гласуването на правителството с първия мандат," написа той във Фейсбук.

Според председателя на групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев докладът е последвал предложение, което ГЕРБ и БСП отправили преди два месеца. Предложението е било да се назначат нови бордове до провеждане на конкурс, а хората в тях да се разпределят на партиен принцип, но то е било отхвърлено.

"Махате Стоян Братоев. Защо? Човекът, който усвои 3.5 млрд. лв. успешно. Каква е логиката, по която избирате кого да махате и кого да слагате?, " попита Бонев.

Той твърди, че предложените нови директори са хора, подадени от опозицията, и сделката е била "момчето за мръсни поръчки и новите му приятели да внасет доклада на ГЕРБ и БСП, срещу което да получат един-двама човека в тези бордове."

Стоян Братоев от години ръководи столичния "Метрополитен" и изненадващо дори той е предложен да бъде сменен начело на дружеството.

Според вносителя на скандалните промени Карлос Контрера процедурата за избор на ръководства на дружествата не можела да се отлага до безкрайност, а забавянето ѝ идвало от това, че от ПП-ДБ са "търсили да прокарат техни назначения, но не са срещнали съгласие".

"Съставихме този доклад с няколко мотива с оглед на цялата ситуация, която се разиграва в СОС от началото на мандата досега. Още по време на първите дни от нашата работа през ноември 2023 г., беше ясно на кои търговски дружества изтичат мандатите, сега е юли 2024 г., " посочи като мотиви за предложените смени Контрера.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024