Шест са жертвите при срутването на моста в Балтимор. Инцидентът ще наруши веригите за доставки Снимка: © Getty Images

Шестимата, които изчезнаха след срутването на моста в Балтимор се смятат за загинали, съобщава полицията на щата Мериленд.

Властите казаха, че в резултат на инцидента превозните средства и осем строителни работници са паднали в река Патапско. Двама души са спасени, но другите шестима се предполага, че са мъртви предвид дълбочината на водите, в които са паднали, и времето, което е минало след катастрофата. Въпреки това екипи от водолази ще продължат да търсят работниците.

Мостът в Балтимор рухна във вторник, след като голям товарен кораб се блъсна в него. При удара металната конструкция на съоръжението, което е и основна пътна артерия, буквално пропадна във водата.

Строителите са работили в средата на моста, когато той се е срутил.

"Това беше напълно неочаквано. Не знаем какво друго да кажем. Толкова много се гордеем с безопасността и имаме конуси, знаци, светлини, бариери и флагмани. Но никога не сме предвиждали, че мостът ще се срути", казва Джефри Прицкер от Brawner Builders, работодател на строителните работници.

Съобщава се, че всички 22-ма членове на екипажа на борда на "Дали" - корабът, който се е ударил в моста, са в безопасност.

Заради инцидента се появиха опасения за евентуални забавяния при световните вериги за доставки. Балтимор е най-натовареното пристанище в САЩ за износ на автомобили и деветото по натовареност в света. Трафикът край моста все още е спрян "до второ нареждане".

Експерти смятат, че спирането на движението може да има значителен ефект върху глобалните вериги за доставки.

"Над 750 000 автомобила и превозни средства са преминали през Балтимор през миналата година. Това са големи американски марки от Великобритания и ЕС, от General Motors и Ford до Jaguar Land Rover, Nissan, Fiat и Audi", посочва Марко Форджоне, генерален директор на Института за износ и международна търговия, пред BBC.

Освен това Балтимор е значителен износител на втечнен природен газ (LNG) и това може да има отражения за доставките на Великобритания и ЕС.

"Около половин милион тона втечнен природен газ напускат Балтимор месечно, така че последиците от случилото се са значителни и ще се проявят, преди да успеем да възстановим работата", допълва Форджоне.

Освен морския трафик, пристанището на Балтимор е пряко отговорно за около 15 хил. работни места.

Министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутигиг заяви на брифинг, че "няма съмнение, че това ще има голямо и продължително въздействие върху веригите за доставки".

Основен мост в Балтимор се срути, след като товарен кораб се удари в него

"Твърде рано е да предложим оценки за това какво ще е необходимо, за да се разчисти каналът и да се отвори отново пристанището", каза той.

Президентът Байдън заяви пред репортери, че американското правителство ще направи и "невъзможното, за да отвори отново пристанището и да възстанови моста възможно най-скоро", но добави, че процесът ще "отнеме известно време".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Важно днес

Герой от разследване на АКФ за злоупотреби влиза в управата на пътната агенция

Случаят е стигнал до прокуратурата, след това се губят следите

15:04 - 30.04.2024
Култура

"Аскеер 2024": Актьорът Руси Чанев взима наградата за цялостен принос към театъра

Драматичният театър в Благоевград е с най-много номинации в различни категории

15:02 - 30.04.2024