Шестима задържани на протеста Снимка: © Facebook.com/Иво Божков

Започна втората серия от протести под надслов „Велико народно въстание“ в Триъгълника на властта. Следете всичко най-интересно с „Булевард България“:

14:00 ч. - Докладът на ЕК за мониторинга у нас ще излезе на 23 септември, в Европарламента не коментираха протестите

Представителите на Европейската комисия отказаха да говорят пряко за протестите в България в Европарламента, след като депутати отправиха въпроси за подхода на ЕК към страната ни. Днес Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ) проведе среща, на която обсъди състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка, или както е по-известен – „мониторинг“ върху правосъдната реформа у нас.

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова не отговори дали вижда реален напредък в борбата с корупцията в България. Каза обаче, че механизмът продължава и на 23 септември ще излезе официален доклад, в който ще се опише състоянието на върховенството на закона във всички страни членки на ЕС.

„Европа не може да направи много, ако демокрацията не работи добре нито "отгоре надолу" - на нивото на институциите, нито "отдолу нагоре", или когато става дума за правото на мирен протест. Демонстрациите от последните месеци обаче показват колко важно е за хората доброто управление и Европейската комисия следи случващото се внимателно“, каза Йоурова, цитирана от „Дневник“.

ЕК избегна да говори за протестите у нас, скоро ще има резултати от мониторинга

13:00 ч. - Протестиращите стават все по-малко, обстановката е спокойна

Протестиращите в Триъгълника на властта стават все по-малко. Пред сградата на президентството има още демонстранти, но такива липсват пред Министерски съвет. Хора има и в района на БНБ. Полицията обаче все още е на място. Не се наблюдават провокации и сблъсъци, като обстановката към този час е спокойна.

12:11 ч. - Шестима задържани на демонстрациите в София

Шестима души са били задържани на днешните протести в столицата. Това съобщиха на брифинг от СДВР, като допълниха, че още двама са обявени за издирване. Те се явили на контролните пунктове. Един от задържаните е бил без документ за самоличност, а три лица са „носели забранени предмети“. Отведени са в районните управления.

11:20 ч. - Парламентът спря да заседава

Два часа след началото на заседанието днес парламентът прекрати работата си заради липса на кворум. В 9 часа се регистрираха депутати от всички парламентарни групи с изключение на БСП, които са на протеста, а дневният ред за днес бе изчерпан без дебати и коментари за протеста срещу властта навън, съобщи "Дневник".

Председателят на парламента Цвета Караянчева поиска извънредно да се гледат предвидените за утре актуализации на бюджетите на здравната каса и общественото осигуряване, но депутати от ДПС настояха за поименна проверка и излязоха от залата. Така не бе събран нужният кворум.

11:00 ч. - Българският трибагреник се насочи към Министерски съвет

Недоволните граждани опънаха огромно 50-метрово българско знаме и след като то бе осветено от свещеник, протестиращите се насочиха към Министерски съвет. Там застанаха точно пред полицейския кордон и започнаха да скандират "Оставка", развявайки трибагреника. "Трябва да стъпчеш българското знаме, ако искаш да дойдеш на работа!", призоваха демонстрантите премиера Бойко Борисов. Минути след това то бе постлано на паветата.

10:35 ч. - Четирима задържани на протеста

Велислав Минеков от "Отровното трио" съобщи, че полицията е задържала четирима граждани, които са опитали да се присъединят към протеста. Сред тях има и една жена, както сподели адвокат Минчо Спасов пред екипа на "Правосъдие за всеки" по-рано днес. Все още се очаква официална информация от МВР за броя на задържаните и причините за техния арест.

Организаторите на демонстрациите съобщиха още, че два автобуса с протестиращи, идващи от Варна, са били спрени от полицаите с "нареждане отгоре".

На протеста има хора от Стара Загора, Сливен, Ямбол, Казанлък, а идват още и от Харманли, съобщи журналистът Иво Божков, който снима от мястото на събитието.

10:15 ч. - "Българските мафиоти крадат парите на европейците"

Представители на гражданско сдружение "БОЕЦ" се събраха пред сградата на Европейската комисия в София. Те призоваха за европейско разследавне на случаите на "отклоняване на европейски средства в България". "Българските мафиоти крадат парите на всички европейски граждани", недоволстват те.

10:00 ч. - Радев: Всяко упорство на управляващите само задълбочава кризата

Президентът Румен Радев се обърна към протестиращите и към полицаите да не се поддават на провокации по време на демонстрациите, защото само така може да се съхрани "гражданския мир". Държавният глава за пореден път призова за оставка на правителството - този път в профила си във Facebook.

"Масовият протест принадлежи на всички граждани. На площадите днес не са нито контрабандистите, нито мафията, а българският народ, който е единственият суверен по силата на Конституцията и е твърдо решен да си върне държавата. Призовавам всички на площада днес да не се поддават на провокации. Отговорността за предотвратяването на инциденти, за живота и здравето на протестиращите и на редовите униформени служители носи ръководството на МВР", написа Радев.

"Нека всички участници в събитието – граждани, полицаи и жандармеристи – не забравят, че сме българи. Че призванието на униформените е да бдят над сигурността на гражданите. Че насилието между власт и граждани няма място в онова бъдеще, за което всички почтени хора се борим и ще постигнем. Моралната ни победа като общество ще е в това да съхраним гражданския мир, въпреки обидите, провокациите и демонстративното погазване на демократичните принципи от загубилата всякакво доверие власт. Промяната е неизбежна. Всяко упорство на управляващите само задълбочава кризата", сподели президентът.

09:30 ч. - От "Отровно трио" обявиха, че хора от поне няколко града са дошли да подкрепят протеста. Ситуацията продължава да е спокойна и няма сблъсъци.

09:15 ч. - Депутатите успяха да съберат кворум в пленарната зала днес. За заседанието се регистрираха 121 народни представители, въпреки че от БСП обявиха, че няма да участват в днешните дебати.

08:40 ч. - БСП ще подкрепи протестиращите

Депутатите от БСП няма да влязат в пленарна зала днес, а вместо това някои от тях ще подкрепят демонстрантите отвън в протеста им за оставка на правителството на Бойко Борисов. Това обяви народният представител от левицата Крум Зарков пред bTV.

„64 дни на протести - хората, които се борят за правата си, бяха наричани по какъв ли не начин. Борисов ги нарече мафия. Ние ще се включим в протеста, всеки един от нас ще застане там, до хората, защото мислим, че техните призиви за оставка са основателни“, съобщи той. Стоян Мирчев също съобщи пред NOVA, че депутатите от социалистическата партия няма да са в залата днес.

08:30 ч. – Малко протестиращи, повече полиция

Стотици хора започнаха да се събират в Триъгълника на властта, но числеността им е няколко пъти по-малка от тази на 2 септември. Полицията е блокирала бул. Цар Освободител и се е наредила в плътен кордон към входа, откъдето депутатите влизат в пленарна зала.

СДВР изгражда пунктове за утрешните протести, ще се проверяват съмнителни лица

Ситуацията е спокойна – няма сблъсъци, не се виждат и провокатори. Протестиращите скандират „Оставка“ и „Мафия“ срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

08:15 ч. - Полицията претърсва градинки и шахти

Полицията в София предприема строги мерки за спазване на реда – ще се изградят пропускателни пунктове и ще се проверяват съмнителни лица в района на Триъгълника на властта. В района вече има засилено полицейско присъствие. Силите на реда проверяват градинки и шахти в района, за да търсят опасни предмети и вещества, които може да са оставени от демонстрантите. Те съобщиха, че са открили в храстите ножове, прашки и камъни.

По неофициална информация - при претърсванията са намерени и запалителни вещества, предаде bTV. Предстои от МВР да обявят официално какви предмети са иззели.

08:00 ч. - Три протеста в София днес

За 8 часа днес е насрочен големият антиправителствен протест, озаглавен "Велико народно въстание 2", организиран от "Отровното трио". От 8 до 23:30 ч. на площад „Независимост“ е заявен и протест на „Демократична България“ и „Зелено движение“ под надслов „НЕ на Изборния кодекс на ГЕРБ! Оставка веднага!“.

"На 10 септември излизаме отново, за да покажем, че няма да отстъпим от исканията на протеста... Докато свободните граждани протестират и искат честни избори, ГЕРБ ударно гласуват поправки в Изборния кодекс, които още повече влошават доверието в изборния процес и го опорочават", пишат в събитието си организаторите. Майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" също ще се включат в демонстрациите.

Вчера от СДВР обявиха, че за четвъртък има организирани две заявени демонстрации и един нерегламентиран протест.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024