Още проверки и още "тънки магистрали": Иван Шишков обяви, че и на пътя към Банкя липсва асфалт Снимка: © Nova News

Нови проверки и нови разкрития, че асфалтът по пътищата в България е значително по-тънък от заложеното по проект, като "спестена" на места е над 20% от настилката. Това компометира качеството и безопасността на пътните строежи в последните години. Води и до нови, огромни разходи за преждевременни ремонти на тези пътни участъци, които ще трябва да бъдат поети от държавния бюджет. В повечето случаи гаранционният период за "тънките" магистрали и трасета е изтекъл. А част от най-пресните проверки - като тази на магистрала "Хемус" в между София и Яна, са по искане на прокуратурата.

Това каза служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков пред Nova News. Темата е с продължение, след като преди седмици Шишков - на база взети асфалтови ядки от участъци на Северната скоростна тангента в София, отново "Хемус" в посочения участък и други пътища се оказа, че асфалтът липсва. Ог ГЕРБ реагираха, че регионалното министерство няма право да прави такива проверки и не са "по стандарт". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в последния ден на предизборната кампания обяви как проверките и обявяването им са били "политическа атака", позволи си и остри думи срещу министъра, за които той обмисля дали да търси правата си в съда.

Проверката на трасето София - Яна от магистрала "Хемус" е по настояване на държавтото обвинение и е приключила в последните два дни, каза министърът. Резултатът отново е, че дебелината на асфалта е между 20 и 24 см при изискуеми по проект 28 см.

"Започва разследване и ще се търси наказателна отговорност", заяви Шишков.

Втората прясна проверка е на пътя от Сливница до кръговото кръстовище в Банкя - част от Западната дъга на Околовръстния път на София. "Там асфалтът по проект е 22 см, а релано е 17-18 см", съобщи още служебният министър.

Нова проверка на Северната тангента на София - една от гордостите на Бойко Борисов и ГЕРБ, се прави със специално поръчана апаратура - т.нар. георадар. Той сканира трасето в дълбочина и проверява пластовете - без да има нужда от взимане на нови ядки и "дупчене".Резултатите се очакват в рамките на една до две седмици, но по всяка вероятност ще се потвърдят данните отпреди седмици - близо 30 на сто липса на настилка. Предишната проверка, за която проби са взимани през ноември миналага година, установиха едва 12-13 см дебелина на асфартовия пласт и очакванията са това са се потвърди.

Тъй като в петъчния ден преди изборите на 2 април Борисов си позволи да нарече Шишков "убиец" в ефира на bTV - препрашайки към случая с дете, което загина при токов удар от необезопасен кабел в столичния район "Триадица", където настоящият министър беше главен архитект тогава, днес последният заяви, че има на разположение 3 месеца да реши дали да завесе съдебно дело. "Най-добре и за самия лидер на ГЕРБ да направи вътрешна проверка до каква степен са го подвели собствените му хора за всичко, което изговори", каза Шишков.

Той припомни, че при проверките какво е довело до инцидента с починалото дете беше установено "незаконно строителство, извършено от Столичната община, а не от администрацията на район "Триадица", преместен светофар без документи по време на ремонт от 2018 г. и др. "Ако Борисов направи истински анализ, вероятно ще открие, че е подведен", заключи министърът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024