• Немското издание "Шпигел" публикува силно критична статия за България от Кено Версек - журналист на свободна практика, който отразява събитията в Централна и Източна Европа.
  • Статията обобщава познати за нас събития,  но е интересна заради впечатлението, което неангажиран с българската действителност читател, би получил за страната ни. 
  • Журналистът минава през всички важни обществени събития в България - назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, аферата с апартаментите и последвалите оставки, дипломатическото назначение на Пламен Георгиев, покупката на Нова телевизия от братя Домусчиеви и проваленото разследване за фалита на КТБ.
  • "Шпигел" е силно авторитетно издание, което е известно с политически анализи и репортажи, както и с високите си стандарти за проверка на фактите.

Кено Версек започва с това, че всяка есен България и Румъния очакват заключението на Европейската комисия за напредъка си по отношение на налагането правилата и принципите на правовата държава, част от мониторинга над двете държави. Според Версек не е ясно на каква база последният доклад на Европейската комисия,  е бил толкова позитивен. "Докладът, публикуван в края на октомври, посочва, че се работи "последователно" за борба с корупцията и организираната престъпност", пише журналистът и цитира, че за първи път Комисията е допуснала мониторингът да бъде прекратен. 

"Как Европейската комисия стигна до положителната си оценка е озадачаващо. Във всеки случай реалността в България е много различна."

Кено Версек се спира на личността на българския премиер. Нарича го "умерено консервативен и благоразположен към Европа във външната си политика". Определя го също като много различен в това отношение от колегата му в Унгария Виктор Орбан. "Но вътре (бел. р. в страната) "Бате Бойко", управлява в по-строг стил".

"Законът е това, което Борисов казва и поръчва, доста често по телефона или чрез есемес." Версек пише още, че за Борисов  е важно да не се проявява като автократ, но неговата система няма много общо с реално върховенство на закона.

"България е на последно място в ЕС в класацията за корупция и свобода на печата. Разследвания за корупция срещу политици и бизнесмени, които са близки до правителството, се наблюдават изключително рядко. В страната почти няма независими медии.

Тази година няколко скандала с недвижими имоти разтърсиха политическия елит на България", пише германецът и разказва историята за "Апартаментгейт", както и тази за "къщите за гости", строени с пари на ЕС, но полазвани за лични цели. 

"Заради аферата с апартаментите трима министри и лидерът на парламентарната група на партията на Борисов „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) трябваше да подадат оставка. Пламен Георгиев, ръководител на антикорупционната комисия, първо взе отпуск, а след това бе преместен на дипломатически пост в чужбина. Неговата комисия приключи разследването на „Апартаментгейт“ след няколко седмици. Резултатът: в нито един от случаите не е имало конфликт на интереси или друга незаконна дейност."

"В началото на декември Сотир Цацаров, който преди това е действал като главен прокурор на България в продължение на седем години, стана новият ръководител на антикорупционната комисия. В неговият мандат нито един от големите корупционни скандали в България не е разгледан от подопечното му ведомство по законово задоволителен начин. Сред тях е, например, фалитът на търговската банка KTB, една от най-големите български банки, жертва на вътрешнобългарска война на олигарси", продължава статията. 

"Сривът на КТБ предизвика най-тежката банкова криза в България след голямата финансова катастрофа в средата на 90-те години и струва на данъкоплатците равностойността на малко под два милиарда евро. Смята се, че Цацаров поддържа тесни отношения с един от основните участници във фалита на КТБ: Делян Пеевски, не само един от най-влиятелните медийни предприемачи в България, но и силно противоречив политик", пише още в статията, публикува в "Шпигел". 

По-нататък журналистът разказва за покупката на Нова телевизия. Как чехът Петър Келнер е бил първоначален кандидат-купувач, но след като от антимонополната комисия не са разрешили сделката, тя е станала собственост на приближените до Бойко Борисов, според германеца, бизнесмени "братя Домусчиеви". 

Накрая се разказва и за положението на българските медии и журналисти и се описва казуса със Силвия Великова - уволнена от БНР заради критики към прокуратурата, а след това върната обратно на работа от премиера. Журналистът пише и за гражданските протести срещу новия главен прокурор - Иван Гешев и добавя, че той е пряко отговорен да няма наказани за фалита на КТБ. 

Материалът за България е част от серия репортажи за региона, сред които има статии за Румъния, Словакия, Унгария и т.н. 

Прочетете още:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"

3244 ограничителни заповеди за домашно насилие са били издадени у нас през 2021 г.

Надежда Йорданова: Предвиждаме разширяване на забраните за контакт и повече програми за децата - жертви или свидетели на домашно насилие

Прокуратурата проверява Атанас Мангъров за всяване на паника

След дебата по Нова ТВ, в който той свърза ваксината със смъртни случаи и беше опроверган от МЗ

Covid-19: 8932 нови случая, лек спад на общия брой хоспитализации

Още 87 пациенти са загубили битката с болестта, активните случаи нарастват

На първо четене: Съставът на КЕВР се смалява до петима членове

Променят се и изискванията за професионален опит в регулатора