"Шпигел" за България: Задните светлини на Европа
  • Немското издание "Шпигел" публикува силно критична статия за България от Кено Версек - журналист на свободна практика, който отразява събитията в Централна и Източна Европа.
  • Статията обобщава познати за нас събития, но е интересна заради впечатлението, което неангажиран с българската действителност читател, би получил за страната ни.
  • Журналистът минава през всички важни обществени събития в България - назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, аферата с апартаментите и последвалите оставки, дипломатическото назначение на Пламен Георгиев, покупката на Нова телевизия от братя Домусчиеви и проваленото разследване за фалита на КТБ.
  • "Шпигел" е силно авторитетно издание, което е известно с политически анализи и репортажи, както и с високите си стандарти за проверка на фактите.

Кено Версек започва с това, че всяка есен България и Румъния очакват заключението на Европейската комисия за напредъка си по отношение на налагането правилата и принципите на правовата държава, част от мониторинга над двете държави. Според Версек не е ясно на каква база последният доклад на Европейската комисия, е бил толкова позитивен. "Докладът, публикуван в края на октомври, посочва, че се работи "последователно" за борба с корупцията и организираната престъпност", пише журналистът и цитира, че за първи път Комисията е допуснала мониторингът да бъде прекратен.

"Как Европейската комисия стигна до положителната си оценка е озадачаващо. Във всеки случай реалността в България е много различна."

Кено Версек се спира на личността на българския премиер. Нарича го "умерено консервативен и благоразположен към Европа във външната си политика". Определя го също като много различен в това отношение от колегата му в Унгария Виктор Орбан. "Но вътре (бел. р. в страната) "Бате Бойко", управлява в по-строг стил".

"Законът е това, което Борисов казва и поръчва, доста често по телефона или чрез есемес." Версек пише още, че за Борисов е важно да не се проявява като автократ, но неговата система няма много общо с реално върховенство на закона.

"България е на последно място в ЕС в класацията за корупция и свобода на печата. Разследвания за корупция срещу политици и бизнесмени, които са близки до правителството, се наблюдават изключително рядко. В страната почти няма независими медии.

Тази година няколко скандала с недвижими имоти разтърсиха политическия елит на България", пише германецът и разказва историята за "Апартаментгейт", както и тази за "къщите за гости", строени с пари на ЕС, но полазвани за лични цели.

"Заради аферата с апартаментите трима министри и лидерът на парламентарната група на партията на Борисов „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) трябваше да подадат оставка. Пламен Георгиев, ръководител на антикорупционната комисия, първо взе отпуск, а след това бе преместен на дипломатически пост в чужбина. Неговата комисия приключи разследването на „Апартаментгейт“ след няколко седмици. Резултатът: в нито един от случаите не е имало конфликт на интереси или друга незаконна дейност."

"В началото на декември Сотир Цацаров, който преди това е действал като главен прокурор на България в продължение на седем години, стана новият ръководител на антикорупционната комисия. В неговият мандат нито един от големите корупционни скандали в България не е разгледан от подопечното му ведомство по законово задоволителен начин. Сред тях е, например, фалитът на търговската банка KTB, една от най-големите български банки, жертва на вътрешнобългарска война на олигарси", продължава статията.

"Сривът на КТБ предизвика най-тежката банкова криза в България след голямата финансова катастрофа в средата на 90-те години и струва на данъкоплатците равностойността на малко под два милиарда евро. Смята се, че Цацаров поддържа тесни отношения с един от основните участници във фалита на КТБ: Делян Пеевски, не само един от най-влиятелните медийни предприемачи в България, но и силно противоречив политик", пише още в статията, публикува в "Шпигел".

По-нататък журналистът разказва за покупката на Нова телевизия. Как чехът Петър Келнер е бил първоначален кандидат-купувач, но след като от антимонополната комисия не са разрешили сделката, тя е станала собственост на приближените до Бойко Борисов, според германеца, бизнесмени "братя Домусчиеви".

Накрая се разказва и за положението на българските медии и журналисти и се описва казуса със Силвия Великова - уволнена от БНР заради критики към прокуратурата, а след това върната обратно на работа от премиера. Журналистът пише и за гражданските протести срещу новия главен прокурор - Иван Гешев и добавя, че той е пряко отговорен да няма наказани за фалита на КТБ.

Материалът за България е част от серия репортажи за региона, сред които има статии за Румъния, Словакия, Унгария и т.н.

Прочетете още:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024