"Щастлив петък, щастлив уикенд и щастлив мандат"

Петък, Ден на майстора. Пролет цари в Министерството на културата. От кабинета на министъра се носи класически мотив. Небето - къс коприна зад комарник. Птица прелита над сателитна чиния и артистично разчорлени кабели.

На перваза между властта и свободата, министърът празнува 32-рия си рожден ден, който мина преди седмица, но почерпката още държи.

"Благодаря на всички, които ми писаха за рождения ден. Нямате представа колко много ме зарадвахте, колко надежда и кураж ми дадохте", казва Атанас Атанасов, а цялата мъка на чиновническия живот струи от погледа му.

"Знам, че ме няма от известно време тук. Но имам много какво да ви споделя и обещавам, че много скоро ще го направя и ще го продъ... хихи... и ще продължа да го правя... оттук нататък", настоява той.

Посланието завършва с озвучено намигване - "Щастлив петък, щастлив уикенд и ще се видим".

Приповдигнатото настроение на Атанасов не можеше да не направи впечатление - не само на политическите му опоненти, но на представителите на гилдиите, в името на чието развитие съществува Министерството на културата.

Актьорът Филип Аврамов заслужи "Оскар" от чисто злато, след като увековечи видеокартичката на Атанасов с безупречна пародия.

"Благодаря на всички, които управляват българската култура. Нямам представа какво възнамерявате да правите. Знам, че ви няма от известно време тук, но имам какво да ви споделя. Обещавам, че много ще ми втръ.... кхм... втръсне, хахаха, ако не увеличите средствата за култура... оттук нататък. Скъпи приятели, желая ви щастлив петък, щастлив уикенд и щастлив мандат. Доскоро!",

Художникът и режисьор Петринел Гочев се обърна лично към Атанасов с писмо, в което казва, че "го втриса от публичното поведение" на министъра и го призова да подаде оставка.

"Предполагам, че сте баща като мен и би трябвало да познавате онази вътрешна дисциплина, която ни прави крайно отговорни към следите, които оставяме, заради децата ни. Имаме тази отговорност към тях, какво те ще открият в зрелите си дни като наши следи", пише той в профила си във Facebook.

Гочев напомня на културния министър, че позицията, която заема, го натоварва с отговорност да представлява "портрет на всички ни" и че е недопустимо да "интимничи, неглиже разпасан в кабинета на Министъра на културата" във време на "обществена крайност, на разруха на държави, унищожение на градове и избиване на хора".

"Разкарайте Наско спешно, защото аз, която се борих за вас, потъвам в земята от срам, както и всички творци, свързани с културата в тази клета държава, които СМЕ фактор с принос за нея, но вие тези работи не ги разбирате и хич не ви пука! С целия респект и подкрепа за напрежението, в което управлявате", казва оперната певица Дарина Такова.

Други свидетели на Facebook-откровението на Атанасов напомниха, че PR-гафът му изглежда като детска игра в пясъчник на фона на "златните хитове", генерирани от предшествениците му като Вежди Рашидов и Боил Банов.

Или както Станислав Беловски казва:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023