Петък, Ден на майстора. Пролет цари в Министерството на културата. От кабинета на министъра се носи класически мотив. Небето - къс коприна зад комарник. Птица прелита над сателитна чиния и артистично разчорлени кабели.   

На перваза между властта и свободата, министърът празнува 32-рия си рожден ден, който мина преди седмица, но почерпката още държи.  

"Благодаря на всички, които ми писаха за рождения ден. Нямате представа колко много ме зарадвахте, колко надежда и кураж ми дадохте", казва Атанас Атанасов, а цялата мъка на чиновническия живот струи от погледа му. 

"Знам, че ме няма от известно време тук. Но имам много какво да ви споделя и обещавам, че много скоро ще го направя и ще го продъ... хихи... и ще продължа да го правя... оттук нататък", настоява той. 

Посланието завършва с озвучено намигване - "Щастлив петък, щастлив уикенд и ще се видим".

Приповдигнатото настроение на Атанасов не можеше да не направи впечатление - не само на политическите му опоненти, но на представителите на гилдиите, в името на чието развитие съществува Министерството на културата. 

Актьорът Филип Аврамов заслужи "Оскар" от чисто злато, след като увековечи видеокартичката на Атанасов с безупречна пародия. 

"Благодаря на всички, които управляват българската култура. Нямам представа какво възнамерявате да правите. Знам, че ви няма от известно време тук, но имам какво да ви споделя. Обещавам, че много ще ми втръ.... кхм... втръсне, хахаха, ако не увеличите средствата за култура... оттук нататък. Скъпи приятели, желая ви щастлив петък, щастлив уикенд и щастлив мандат. Доскоро!", 

Художникът и режисьор Петринел Гочев се обърна лично към Атанасов с писмо, в което казва, че "го втриса от публичното поведение" на министъра и го призова да подаде оставка. 

"Предполагам, че сте баща като мен и би трябвало да познавате онази вътрешна дисциплина, която ни прави крайно отговорни към следите, които оставяме, заради децата ни. Имаме тази отговорност към тях, какво те ще открият в зрелите си дни като наши следи", пише той в профила си във Facebook. 

Гочев напомня на културния министър, че позицията, която заема, го натоварва с отговорност да представлява "портрет на всички ни" и че е недопустимо да "интимничи, неглиже разпасан в кабинета на Министъра на културата" във време на "обществена крайност, на разруха на държави, унищожение на градове и избиване на хора". 

"Разкарайте Наско спешно, защото аз, която се борих за вас, потъвам в земята от срам, както и всички творци, свързани с културата в тази клета държава, които СМЕ фактор с принос за нея, но вие тези работи не ги разбирате и хич не ви пука! С целия респект и подкрепа за напрежението, в което управлявате", казва оперната певица Дарина Такова.

Други свидетели на Facebook-откровението на Атанасов напомниха, че PR-гафът му изглежда като детска игра в пясъчник на фона на "златните хитове", генерирани от предшествениците му като Вежди Рашидов и Боил Банов. 

Или както Станислав Беловски казва:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията