Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса? Снимка: © Getty Images

Мнозина се чудят дали 2024 ще бъде последната година на Рафаел Надал в тениса. Носителят на 22 титли от Големия шлем се изказа доста предпазливо по отношение на очакванията си за предстоящото му участие на Индиън Уелс, първия Мастърс турнир за годината.

Надал сподели няколко неща на пресконфренциите си покрай демонстративния мач Netflix Slam, където той игра срещу 20-годишния Карлос Алкарас в неделя вечер в Лас Вегас.

Алкарас победи Матадора след 6:3, 4:6, 12:14. Въпреки поражанието, привържениците на Надал могат да гледат оптимистично към участието му в Маями. Той бе напълно равностоен на световния №2 и нямаше проблеми по отношение на движението по корта.

Като част от промоционалната активация на Netflix Slam, стрийминг гигантът Netflix даде възможност на всеки желаещ да направи индивидуална тренировка с Рафаел Надал или с Карлос Алкарас за 150 хиляди долара. Засега не е известно дали някой се е възползвал от този лукс, но билетите за демонстративния мач, на цена от 3 000 долара, са се разпродали.

Последно Надал игра на турнир в Бризбън, но заради контузия не взе участие на Australian Open. По време на пресконференцията си преди Netflix Slam, Надал призна, че подготовката в последните седмици не е била толкова позитивна като тази преди мачовете му в Австралия. В този период той не е играл състезателен сет, заради което и няма особени очаквания от себе си.

„Не знам как съм. Честно казано, а в този момент нямам друг избор освен да съм честен, не съм играл сет от Бризбън насам. Имах по-добри и по-лоши моменти. Най-важното за мен е, че съм тук. Това е реалността. Преди две седмици целта бе да играя в Лас Вегас и в Индиън Уелс. Сега съм още по-близо до постигането ѝ ", коментира 37-годишният Надал.

Като главна цел пред себе си, той определи да остане невредим след Индиън Уелс, с надеждата да повиши нивото за сезона на клей.

„Не знам на какво ниво ще бъда в Индиън Уелс, но в момента това е най-маловажното. За мен е важно да прекарам няколко дни в Индиън Уелс и да тренирам с останалите; За мен приоритетът е да си тръгна от Индиън Уелс невредим. После идва сезонът на клей, който може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%. В момента нещата вървят в тази посока.“

Кралят на клея, както е известен Надал, сподели, че трябва да анализира как се чувства в предстоящия период и къде иска най-много да играе.

Той отново отказа да каже със сигурност, че това ще бъде последната година от кариерата му, въпреки че това изглежда най-вероятният сценарий.

„Не се сбогувам, защото това означава да кажа, че няма да играя повече. Това е важно, не искам да го казвам, защото не съм сигурен на 100%.", коментира Надал.

„В последните две години не успявам да играя. Животът ми показва пътя. Как си представям сбогуването си? Първоначално не си го представях, защото това означава, че се доближаваш до този момент. Не го мислех. Бих искал да се сбогувам по хубав начин, да бъда конкурентен и да се наслаждавам на корта. Дали това е възможно, времето ще покаже. Очевидно е, че месеците и седмици ми показват един сложен път. Има моменти, които са трудни за приемане."

Колкото до Карлос Алкарас, Надал завърши с това, че се радва, че няма да играе срещу него като състезател.

„Като фен ще се наслаждавам на мачовете му, да се надяваме за доста години. В Испания трябва да сме много щастливи, че идва някой като Карлос."

Индиан Уелс, където е следващото планирано участие на Надал, ще се проведе от 6 до 17 март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024