Meta иска потребителите в Европа да плащат абонамент за Facebook и Instagram без реклами Снимка: © Getty Images

Ще плащат ли потребителите в Европа близо 10 евро на месец, за да ползват Instagram и Facebook без реклами на настолен комютър или 13 евро за ползване на платформите на телефон?

Meta - компанията майка на Facebook, иска да таксува европейските потребители с месечни абонаменти, ако те не се съгласят да получават персонализирани реклами, съобщава „Уолстрийт Джърнъл“, позовавайки се на предложение на компанията отправено към регулаторите в Брюксел.

Според изданието, ходът на Meta цели да заобиколи правилата на ЕС, които заплашват да ограничат показването на персонализирани реклами в социалната платформа, без първо да са получили съгласието на потребителя.

Компанията трябва преразгледа рекламните си политики в ЕС, след като ирландските власти за защита на данните установиха в началото на годината, че начинът, по който Facebook и Instagram обработват лични данни нарушават правилата в ЕС.

Мeta се надява да въведе плана, който нарича „абонамент без реклами“, през следващите месеци за европейски потребители. Така те ще могат да избират между това да имат безплатен достъп до Instagram и Facebook с персонализирани реклами или да плащат за услугите без да получават никакви реклами, твърдят запознати с предложението до регулаторите в Ирландия и Брюксел.

Според него, Meta планира да таксува потребителите в Европа с близо 10 евро на месец за Facebook или Instagram без реклами на настолен компютър. Всеки допълнителен акаунт ще се таксува по 6 евро. Предвижда се абонаментът за мобилни устройства да бъде по-висок – около 13 евро на месец, защото Meta ще отчете комисионните, които начисляват магазините на Apple и Google за приложения, за плащания в платформите, твърдят запознатите с предложенията.

Въвеждането на възможност за платен абонамент за основните услуги на Meta e голям обрат в политиката на компанията. Марк Зукърбърг отдавна настоява, че основните услуги на платформата трябва да останат безплатни, като се финансират от реклами, за да са достъпни за хора с вскякви доходи.

Към момента не е ясно нали регулаторите в Ирландия и Брюксел ще одобрят плановете на Meta и ще счетат, че те са съвместими със законите на ЕС или ще настояват Meta да предложи по-евтини или дори безплатни версии с реклами, които не са персонализирани въз основа на дигиталната активност на потребителя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024