Ще поеме ли Чехия по пътя на Унгария: Президентът Земан нарече транссексуалните хора "отвратителни" Снимка: © Getty Images

Чешкият президент Милош Земан нарече транссексуалните хора „отвратителни“ и бе подложен на критики от страна на правозащитните организации в страната, които подчертаха, че Чешката република може да последва пътя на Унгария.

Само преди седмица правителството на Виктор Орбан прокара закон, засягащ правата на LGBT общността, който беше наречен „срамен“ от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Всички срещу Орбан - но без България

В интервю за чешкия филиал на CNN – Prima News – Земан (от Партия на гражданските права) подкрепи Орбан и заяви, че намесата във вътрешните работи на всяка една страна членка на ЕС е „груба политическа грешка“.

„Виктор Орбан не казва, че е против хомосексуалистите, а че е срещу манипупулацията на децата по време на обучението им. Не виждам причина да не се съглася с него, защото движението "Me Too" и парадът в Прага са ми писнали“, каза чешкият президент.

„Мога да разбера гейовете, лесбийките и така нататък. Но знаете ли кое изобщо не разбирам? Тези трансджендър хора. Те за мен са отвратителни“, заяви Земан.

„Ако се подложиш на операция за смяна на пола, ти по същество извършваш престъпление и самонараняване", смята той.

Според организацията за защита на правата на LGBT+ общността ILGA-Europe – Чехия може да поеме по стъпките на „нелибералните си съседи Унгария и Полша“.

Президентът на Чехия е с ограничена изпълнителна власт, но Земан и предшествениците му винаги са имали силно влияние върху обществения дебат. Държавният глава на страната е показвал пристрастия към Русия и Китай, а също така е критикувал политиката за допускане на имигранти от мюсюлмански страни.

Думите му за транссексуалните хора идват само месец и половина преди провеждането на парада на LGBT+ общността в столицата Прага. В няколко големи европейски градове вече имаше маршове – Лондон, Рим, Милано, Париж, Берлин, както и в Истанбул, където полицията задържа 25 участници и приложи насилие срещу тях.

Темата за LGBT+ отново стана актуална, след като правителството на Виктор Орбан забрани споменаването на хомосексуалността или промяната на пола в образователните програми в унгарските училища, не допуска също филми или сериали, които „промотират“ хомосексуалността пред аудитория под 18-годишна възраст.

Целта на закона е да "гарантира защитата на децата", твърдят управляващите, но правозащитниците атакуват мерките като целенасочена дискриминация на база на пола и нарушение на някои от фундаменталните ценности на ЕС. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нарече закона „срамота“, а Унгария се превърна в една от големите теми на последната среща на евролидерите.

След нея нидерландският премиер Марк Рюте дори заяви, че страната „няма вече място в ЕС“. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, който открито признава, че е хомосексуален, призова ЕС да спре финансирането на Будапеща, а редица лидери го подкрепиха.

Протестите се пренесоха и на Европейското първенство по футбол, където няколко стадиона в Германия бяха осветени в цветовете на дъгата, когато унгарците пристигнаха в страната за последния мач от групите срещу Бундестима. По време на изпълнението на химна на Унгария преди началото на срещата, демонстрант нахлу на терена на "Алианц Арена" в Мюнхен и развя знаме на LGBT+ общността.

Режимът в Полша също е срещу обществото на LGBT+. През 2019 г. някои общини започнаха да се наричат LGBTI-свободни зони, което доведе до критики от страна на Урсула фон дер Лайен. „Тези зони нямат място в ЕС“, каза председателят на Европейската комисия.


Първият трансджендър спортист на Олимпиада: Лорел Хъбард е сама срещу всички



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024