Ще събере ли Великобритания сили да обърне гръб на Huawei?

Китайското правителство отново реагира в защита на Huawei след като наскоро технологичният гигант стана обект на нови санкции от страна на САЩ. В отговор на санкциите говорител на китайското правителство заяви „Според някои в САЩ на света има само два типа хора: тези, които се подчиняват на техните заповеди и атакуват Китай и тези, които не го правят, защото са наши заложници.

Подобен светоглед е изключително ограничен и смехотворен“.

Новият сблъсък между двете страни идва в момент, в който Великобритания преразглежда решението си да допусне Huawei на 5G пазара в страната – решение, което сериозно разгневи Вашингтон и изостри още повече „студената война“ на технологичния фронт.

Потенциалното ревизиране на договора между Великобритания и Huawei стана много вероятно след разпространението на COVID-19. След като премиерът Борис Джонсън бе заразен, британското правителство обвини Китай в укриване на важна информация относно разпространението на вируса и обяви, че след края на пандемията страната ще „преразгледа основно“ своите политически и икономически взаимоотношения с Пекин.

Междувременно новите санкции срещу китайската компанията водят до още потенциални пробиви в сигурността, а според експерти замяната на китайските технологии с американски би могла изцяло да промени ситуацията с кибер сигурността във Великобритания.

Поставен пред заплахата да загуби един от най-солидните си партньори на Стария континент, Китай заплаши Обединеното кралство с последствия, чието влияние ще се усети „далеч извън технологичната сфера“.

Чрез своите държавни медии Пекин предупреди, че „всяка дискриминационна намеса от страна на правителството почти сигурно ще бъде посрещната с ответен удар от страна на Пекин“.

Това изявление бе последвано от заплахи, според които Китай ще прекрати участието си в множество важни инфраструктурни проекти във Великобритания, в това число проектът за нова ядрена електроцентрала и строежът на високоскоростната ЖП линия, свързваща Лондон и Бирмингам.

Това бе моментът, в който САЩ отново се намеси в конфликта. На 9 юни държавният секретар Майк Помпео публикува изявление, според което „Съединените щати застават зад своите приятели и съюзници в борбата им срещу агресивните методи на Китайската комунистическа партия“.

Помпео направи препратки именно към строежа на ядрената електроцентрала, както и слуховете за китайски натиск върху британската банка HSBC за подкрепа за новите закони за сигурността в Хонг Конг. „Базираната в Шънджън компания Huawei е част от държавния орган за наблюдение на Китайската комунистическа партия“ добави Помпео.

Според непотвърдена информация Помпео и неговите съветници са пътували до Лондон някоко пъти, преди Великобритания да обяви решението си за Huawei през януари. Това бе периодът, в който САЩ заплаши Великобритания с преустановяване на отношенията между двете страни в областта на разузнаването и вътрешната сигурност в случай, че на Huawei бъде позволено да изгради 5G мрежите на Острова. На свой ред британският премиер Борис Джонсън отвърна, че няма друга разумна алтернатива.

„Агресивното поведение на правителството в Пекин ясно показва защо страните трябва да избягват да влизат в икономически взаимоотношения с Китай“ коментира Майк Помпео във връзка с китайските заплахи към Дания от миналата година и Австралия от последната седмица.

Предупреждението към Австралия гласи, че страната ще плати „непоносима цена“ ако реши да се съюзи със САЩ. В светлината на тези събития Майк Помпео заяви, че Вашингтон е готов да запълни потенциалната празнина, която Китай би оставил при оттеглянето си от Великобритания. „САЩ е готов да помогне на нашите приятели от Обединеното кралство с всичко, от което имат нужда – от строежа на сигурна и модерна ядрена електроцентрала до създаването на надеждни 5G мрежи, защитаващи личните данни на гражданите“.

Ревизирането на договора с Huawei от страна на Лондон се превърна в повратна точка в набиращия сила процес в държавите от Западна Европа за преразглеждане на зависимостта от китайските технологии и доставчици.

Решението на Великобритания бе приветствано от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, според който западните държави „не могат да игнорират последствията от възхода на Китай“, добавяйки още, че е „изключително важно САЩ и Европа да се подкрепят взаимно, тъй като никоя от двете страни не би се справила сама с това явление“.

В отговор на коментарите на Столтенберг представители на китайското правителство заявиха, че „политиката на Китай е дефанзивна по природа. Надяваме се, че НАТО ще продължи да гледа на Китай по правилния начин по отношение на умереното китайско развитие и приносът на страната към международните и регионалните сигурност и развитие. Китай е готов да води диалог с НАТО на базата на равенство и взаимно уважение“.

На фона на сагата между Huawei и Великобритания това бе огромно символично изявление, засягащо сигурността на китайските технологични устройства.

По традиция Обединеното кралство е основният съюзник на САЩ в сферата на разузнаването и един от основоположниците на разузнавателната група „Пет очи“. Страните по света чакат със затаен дъх какво ще предприеме Лондон. Ако местните експерти решат, че вече е невъзможно страната да игнорира потенциалните рискове, свързани с оборудването на Huawei, много други държави вероятно ще последват този пример.

Това е много добре известно както на Вашингтон от една страна, така и на Пекин и Шънджън от друга. Точно това е и причината за масираната PR кампания на Huawei във Великобритания, която непрестанно изтъква дългогодишните връзки на компанията със страната и множеството инвестиции, които тя е направила там. Според Huawei ситуацията не се е променила значително и основите на първоначалното решение остават незасегнати.

Всички белези обаче сочат, че в случая става въпрос за една огромна геополитическа шахматна партия, в която Huawei е само една от фигурите.

В края на миналата седмица членовете на Камарата на лордовете нажежиха допълнително обстановката, предлагайки поправка в законопроекта за отстраняването на Huawei от 5G пазара във Великобритания заради участието на компанията в репресиите над мюсюлманското малцинство в провинция Шинджиан. Представителите на камарата са категорични, че това е искане, от което няма да отстъпят.

Понастоящем Лондон се намира в патова ситуация, от която няма печеливш ход.

От една страна Великобритания е изправена пред огромна икономическа рецесия заради пандемията от COVID-19 и трудно ще може да си позволи да замени цялата изградена до момента 5G мрежа. От друга страна международната политическа ситуация става все по-напрегната и непредсказуема. В крайна сметка решението най-вероятно ще бъде взето въз основа на мнението не експертите по сигурността. След разпространението на COVID-19 на територията на Острова обаче обществените нагласи спрямо Китай значително се влошиха и това би могло да се окаже решаващият фактор за крайното решение правителството.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Могат ли да ви подслушват през електрическата крушка?



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024