Снимка: © Getty Images

Венеция е един от най-посещаваните градове в света. Любимо място за романтични двойки или големи групи пътешественици, перлата на Северна Италия привлича по 30 милиона туристи от целия свят всяка година и влива по 2,3 млрд. евро в местната икономика. 

Сега обаче времената са различни и пандемията Covid-19 не подмина града с красивите канали. Местните власти вече имат план как да намалят струпването на хиляди туристи. Те обмислят да таксуват посетителите на града и да наложат квоти за влизане от лятото на 2022 г.

Информацията на италианския вестник „La Stampa“ гласи, че една от топ туристическите дестинации в света ще задължи гостите си да резервират предварително посещението си.

На основните точки за достъп до историческия център на Венеция ще бъдат изградени турникети, за да се регулира туристическият поток.

През специално приложение или през интернет ще се прави резервация за посещенията в града. Туристите ще получават QR код, щом платят за вход, и ще го използват за сканиране пред електронните вратички.

Еднодневните посетители сега не плащат такси, но най-вероятно от 1 юни 2022 ще трябва да дават между 3 и 10 евро за вход. Таксата ще е „плаваща“ и ще зависи от сезона и от броя на очакваните туристи за съответния ден.

От това правило ще бъдат изключени жителите на града и близки техни роднини, децата до 6 години и хората, които са резервирали престой в хотел в самата Венеция, а не в някой от съседните близки градове като Лидо ди Йезоло например. Работещите в града, които живеят извън него, също няма да плащат за достъп.

Хиляди туристи посещават Града на каналите само за един ден, като нощуват извън Венеция или на круизните кораби. Натискът над транспортната система става огромен, същото важи за музеите и магазините, а във времена на пандемия местните власти искат още повече да намалят потока от туристи.

Преди около месец Италия забрани големите круизни кораби да преминават през лагуната на Венеция, за да я съхранят от масовия туризъм. Това се тълкува като първата стъпка в плана за регулация на броя посетители в града.

Местните жители от години се борят срещу този тип кораби в каналите, които замърсяват лагуната и нарушават екосистемата ѝ. Плавателните съдове вече нямат право да преминават близо до площада „Сан Марко“ и през основните водни артерии. 

ЮНЕСКО заплаши да включи Италия в черен списък, ако не спре преминаването на лайнерите през града, определян като част от световното културно наследство.

Таксуването на туристите обаче остава спорен въпрос. Общественият съветник Марко Гаспарнети казва, че по този начин топ дестинацията ще се превърне в „увеселителен парк“. Той препоръчва регулацията на броя посетители да важи само за определени места, на които се събират много хора – като площад Сан Марко.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC