Ще се превърне ли Венеция в "увеселителен парк": Властите ще таксуват еднодневните туристи от 2022 Снимка: © Getty Images

Венеция е един от най-посещаваните градове в света. Любимо място за романтични двойки или големи групи пътешественици, перлата на Северна Италия привлича по 30 милиона туристи от целия свят всяка година и влива по 2,3 млрд. евро в местната икономика.

Сега обаче времената са различни и пандемията Covid-19 не подмина града с красивите канали. Местните власти вече имат план как да намалят струпването на хиляди туристи. Те обмислят да таксуват посетителите на града и да наложат квоти за влизане от лятото на 2022 г.

Информацията на италианския вестник „La Stampa“ гласи, че една от топ туристическите дестинации в света ще задължи гостите си да резервират предварително посещението си.

На основните точки за достъп до историческия център на Венеция ще бъдат изградени турникети, за да се регулира туристическият поток.

През специално приложение или през интернет ще се прави резервация за посещенията в града. Туристите ще получават QR код, щом платят за вход, и ще го използват за сканиране пред електронните вратички.

Еднодневните посетители сега не плащат такси, но най-вероятно от 1 юни 2022 ще трябва да дават между 3 и 10 евро за вход. Таксата ще е „плаваща“ и ще зависи от сезона и от броя на очакваните туристи за съответния ден.

От това правило ще бъдат изключени жителите на града и близки техни роднини, децата до 6 години и хората, които са резервирали престой в хотел в самата Венеция, а не в някой от съседните близки градове като Лидо ди Йезоло например. Работещите в града, които живеят извън него, също няма да плащат за достъп.

Хиляди туристи посещават Града на каналите само за един ден, като нощуват извън Венеция или на круизните кораби. Натискът над транспортната система става огромен, същото важи за музеите и магазините, а във времена на пандемия местните власти искат още повече да намалят потока от туристи.

Преди около месец Италия забрани големите круизни кораби да преминават през лагуната на Венеция, за да я съхранят от масовия туризъм. Това се тълкува като първата стъпка в плана за регулация на броя посетители в града.

Местните жители от години се борят срещу този тип кораби в каналите, които замърсяват лагуната и нарушават екосистемата ѝ. Плавателните съдове вече нямат право да преминават близо до площада „Сан Марко“ и през основните водни артерии.

ЮНЕСКО заплаши да включи Италия в черен списък, ако не спре преминаването на лайнерите през града, определян като част от световното културно наследство.

Таксуването на туристите обаче остава спорен въпрос. Общественият съветник Марко Гаспарнети казва, че по този начин топ дестинацията ще се превърне в „увеселителен парк“. Той препоръчва регулацията на броя посетители да важи само за определени места, на които се събират много хора – като площад Сан Марко.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023
Важно днес

Предпоследно: Такса за внос и пренос на руски газ през България няма да има

Евентуална сделка за продажбата на "Лукойл" ще минава през парламента

15:37 - 11.12.2023