Снимка: © Getty Images

Венеция е един от най-посещаваните градове в света. Любимо място за романтични двойки или големи групи пътешественици, перлата на Северна Италия привлича по 30 милиона туристи от целия свят всяка година и влива по 2,3 млрд. евро в местната икономика.

Сега обаче времената са различни и пандемията Covid-19 не подмина града с красивите канали. Местните власти вече имат план как да намалят струпването на хиляди туристи. Те обмислят да таксуват посетителите на града и да наложат квоти за влизане от лятото на 2022 г.

Информацията на италианския вестник „La Stampa“ гласи, че една от топ туристическите дестинации в света ще задължи гостите си да резервират предварително посещението си.

На основните точки за достъп до историческия център на Венеция ще бъдат изградени турникети, за да се регулира туристическият поток.

През специално приложение или през интернет ще се прави резервация за посещенията в града. Туристите ще получават QR код, щом платят за вход, и ще го използват за сканиране пред електронните вратички.

Еднодневните посетители сега не плащат такси, но най-вероятно от 1 юни 2022 ще трябва да дават между 3 и 10 евро за вход. Таксата ще е „плаваща“ и ще зависи от сезона и от броя на очакваните туристи за съответния ден.

От това правило ще бъдат изключени жителите на града и близки техни роднини, децата до 6 години и хората, които са резервирали престой в хотел в самата Венеция, а не в някой от съседните близки градове като Лидо ди Йезоло например. Работещите в града, които живеят извън него, също няма да плащат за достъп.

Хиляди туристи посещават Града на каналите само за един ден, като нощуват извън Венеция или на круизните кораби. Натискът над транспортната система става огромен, същото важи за музеите и магазините, а във времена на пандемия местните власти искат още повече да намалят потока от туристи.

Преди около месец Италия забрани големите круизни кораби да преминават през лагуната на Венеция, за да я съхранят от масовия туризъм. Това се тълкува като първата стъпка в плана за регулация на броя посетители в града.

Местните жители от години се борят срещу този тип кораби в каналите, които замърсяват лагуната и нарушават екосистемата ѝ. Плавателните съдове вече нямат право да преминават близо до площада „Сан Марко“ и през основните водни артерии.

ЮНЕСКО заплаши да включи Италия в черен списък, ако не спре преминаването на лайнерите през града, определян като част от световното културно наследство.

Таксуването на туристите обаче остава спорен въпрос. Общественият съветник Марко Гаспарнети казва, че по този начин топ дестинацията ще се превърне в „увеселителен парк“. Той препоръчва регулацията на броя посетители да важи само за определени места, на които се събират много хора – като площад Сан Марко.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му

САЩ и Южна Корея изстреляха 4 ракети в отговор на провокация на Северна Корея

Това се случва ден след като заради изстреляна от Северна Корея ракета принуди Япония да обяви тревога

Как гласуваха наводнените села в Карловско на 2 октомври

Един месец след бедствието - какво се случи на изборите в Каравелово, Богдан, Слатина, Розино и Столетово

Потвърди се смъртта на още двама души при взрива в "Арсенал"

Жертвите са мъж на 55 г. и две жени на 53 и 43 г.