„Ще става само по-зле“. Куба се бори с тежка хуманитарна криза заради санкциите срещу Москва Снимка: © Getty Images

От дълго време, Куба е един от най-добрите съюзници на Русия. Войната в Украйна обаче създаде проблеми за карибската страна, която е разтърсена от улични протести и е изправена пред сериозен финансов стрес на фона на по-строгите американски санкции.

Кубинците се борят със значителен недостиг на храна, лекарства и други основни стоки в продължение на повече от две години поради силната зависимост на страната от вноса и липсата на долари.

В последните няколко месеци, кризата в страна се задълбочи, като сред проблемите ѝ се прибавиха и недостига на гориво, ограничения обществен транспорт и по-честите електрически прекъсвания. Междувременно комунистическото правителство в Куба се бори за осигуряването на скъпи доставки на бензин и дизел.

Война е. Вече сме прецакани и сега ще става само по-зле“, казва Антонио Фернандес, докато чака на бензиностанция в района на Плая в Хавана.

Първоначално Русия трябваше да бъде почетен гост на международния туристически панаир този месец в морския курорт Варадеро. Затварянето на западното въздушно пространство за Москва обаче направи полетите до Куба непосилно скъпи. Хиляди руски туристически резервации бяха отменени.

Министърът на туризма Хуан Карлос Гарсия Гранда каза, че островната държава работи с руски оператори, за да види какво може да се направи.

„Искаме да спасим този отрасъл, който беше основният ни снабдител по времето на пандемията“, каза министърът тази седмица.

Туризмът е в основата на кубинската икономика. През 2021 г. обаче посетителите са само 575 000 – близо с 4 милиона по-малко от годините преди пандемията от COVID-19. Една четвърт от пристигащите туристи миналата година идват от Русия. Островната държава се надяваше на поне 2,5 милиона туристи тази година, но загубите в най-големия ѝ пазар правят това много по-трудно.

Влошаващата се ситуация в Куба предизвика имиграционна криза на границата между САЩ и Мексико. Около 100 000 кубинци прекосиха границата през октомври миналата година. Това число вече надвишава броя на избягалите през 1994 г., когато е последната мигрантска вълна. По-рано Вашингтон обвиниха Хавана, че използва миграцията като предпазен клапан за ограничаване на недоволството в Куба.

На острова вносът на стоки е намалял с 40% от 2019 г. Директорът на една кубинска компания казва, че бизнесът му „вече страда от съкращения в месечното разпределение на електроенергия и миналия месец дизелът им е бил почти в нищожно количество“.

Войната в Украйна заплашва да торпилира всяко възстановяване в Куба. Страната страда от трицифрена инфлация, причинена отчасти от девалвацията на песото и търсенето на дефицитни стоки.

Различни западни бизнесмени казват, че проблемите с плащането в Куба са се влошили след инвазията в Украйна, тъй като правителството се бори с високите разходи за стоки и доставка. Някои европейски търговци са получавали плащания чрез руските банки, каза един търговец, добавяйки, че това вече е невъзможно.

Министърът на икономиката Алехандро Гил призна, че последните събития са „силно повлияли на икономическите дейности“, като посочи като пример високите цени на горивата.

Бившият икономист на кубинската централна банка Павел Видал казва, че санкциите срещу Москва отслабват способността на Русия да подкрепи Хавана и ще „добавят още проблеми към платежния баланс“. Москва изпрати няколко товара с храна и хуманитарна помощ тази година и направи това и през 2021 г., въпреки че търговията и инвестициите остават на ниски нива в сравнение с тези от съветско време.

Руският президент Владимир Путин и кубинският му колега Мигел Диас-Канел се договориха по време на телефонен разговор през януари да задълбочат „стратегическото сътрудничество“, но предишните обещания за руски инвестиции на острова се реализираха бавно.

Войната в Украйна е дипломатически неудобна за Куба, като правителството обвинява за конфликта САЩ и НАТО, като същевременно призовава за зачитане на международните граници.

На Общото събрание на ООН на 2 март, Хавана гласува с „въздържал се“ и не осъди руската инвазия в Украйна

Куба ще бъде разглеждана като съучастник в опита на Путин да преначертае картата на Европа и да промени световния ред“, смята бившия британски посланик в Куба Пол Хеър.

Въпреки проблемите политическата промяна в Куба изглежда малко вероятна.

S.O.S. Куба: Протестите срещу режима стигнаха до Белия дом


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023