"Ще ударим там, където ще заболи": ЕК подготвя 9-и пакет санкции срещу Русия Снимка: © Getty Images

Европейският съюз настоява за въвеждането на девети пакет от санкции срещу Русия в отговор на инвазията й в Украйна, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Работим усилено, за да ударим Русия там, където ще я заболи, за да притъпим още повече нейния капацитет да води война срещу Украйна, и мога да обявя днес, че работим с пълна скорост по деветия пакет от санкции", каза Фон дер Лайен, която е на посещение във Финландия.

По думите й "много скоро ще одобрим глобална горна граница на цените на руския петрол заедно с Г-7 и други големи партньори". "Няма да се успокоим, докато Украйна не надделее над Путин и неговата незаконна и варварска война", предупреди още Фон дер Лайен.

Въведените до момента санкции срещу Москва дават резултат, осовено с настъпването на студените месеци, пише CNN. Според анализ на Службата на директора на националното разузнаване от миналия месец ограниченията рязко са ограничили възможностите на Русия да попълва боеприпасите, които използва в Украйна.

Какво ще включват новите мерки срещу режима на Владимир Путин засега няма детайлна информация. Очаква се на следващото заседание на Европейския съвет през декември да бъде подготвен законопроект за отнемане на запорираното в ЕС руско имущество.

На 5 декември в сила влиза забраната за внос на руски суров петрол в ЕС, а на 5 февруари 2023 г. - и тази за търговия с петролни продукти с руски произход или произведени от руска суровина.

До момента стойността на санкциите на ЕС срещу Русия се изчислява на около 123 милиарда евро, или около 40 процента от общия оборот на стоки и услуги между Москва и ЕС за миналата година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024