Един следобед пристига имейл, който заплашва да сложи край на кариерата на известния кулинарен критик и журналист Джей Рейнър. Или най-малкото го кара да се замисли сериозно как може да изглежда краят на кариерата му.

Съобщението идва от жена на име Камдън Улвен, намираща се в град Ели, в близост до Кембридж, Англия. Тя се интересува от ревютата на Джей за ресторанти и очевидно има твърде много свободно време, убеден е критикът. Улвен работи в технологичния сектор и отдавна е очарована от OpenAI - компанията, разработила нашумялото приложение за изкуствен интелект ChatGPT.

През ноември миналата година, след инвестиция на стойност 10 милиарда долара от Microsoft, OpenAI пусна ChatGPT3 - инструмент, обучен от огромен масив от данни, който може да отговаря на запитвания и да пише есета чрез водене на текстови разговори. Понастоящем услугата е безплатна и затова набра 1 милион потребители още през първата седмица. В рамките на два месеца тя има 100 милиона потребители, което я прави най-бързо развиващото се уеб приложение в историята на интернет.

Хората по целия свят карат ChatGPT да пише есета или да създава компютърни код за тях, дори да композира текстове в стила на техния любим изпълнител - пример за това е Виктор Орбан, който се оказа в центъра на шантава рап битка, с текстове в стила на 2pac от изкусвения интелект (ИИ).

Улвен междувременно моли друго от приложенията на OpenAI, наречено Playground, да напише отрицателни отзиви за "ужасните китайски бюфет-ресторанти" в английското градче Скигнес, в стила на Рейнър. Кулинарният критик никога не е писал ревюта за подобни места.

В едно от тях "изкуственият" Джей (т.е. чатботът), пише: "Не съм виждал толкова депресиращо представяне на азиатска фюжън храна, откакто попаднах на мусон в Хималаите“.

Истинският критик чете и мисли, че думите звучат леко странно и се чуди защо изобщо би сравнил лошата храна с мусоните, които на практика са сезонно проявяващ се вятър. Следващото изречение обаче го озадачава:

„Трапезарията беше слабо осветена, изкуствено направена ориенталска бърлога с изтъркани розови стени и блестящи дракони от папиемаше; във въздуха миришеше на бакпулвер и съжаление".

Чатботът използва емоция, за да опише място. А това определено е нещо, което Джей би направил, за да изрази мнение, убеден е той.

Когато прочита какво е сътворил изкуственият интелект го побиват тръпки, но впоследствие решава да изпробва Playground, като описва опитите си като "успокояващо упражнение".

Той моли приложението да напише отрицателна рецензия в негов стил за Le Cinq - парижки ресторант с три звезди "Мишлен". Всъщност Джей вече има ревю за този ресторант от 2017 г., когато мнението му е предизвикaло същински "международен инцидент", твърди критикът. Ревюто, генерирано от чатбота обаче не е толкова остро:

"Представянето беше неубедително, а порциите - нищожни. Сервитьорите бяха най-лошата част от преживяването", описва инструментът.

След това Джей решава да експеримента в друга посока. Той му заръчва да напише описание на гола сцена от британския филм "Влюбените жени" от 1969 г., като замени Оливър Рийд и Алън Бейтс с него и Гордън Рамзи. Чатботът се спрaвя с това предизвикателство възхитително, мисли критикът.

„Светлината от жаркия пламък се отрази по потните крайници на кулинарния критик Джей Рейнър и главния готвач Гордън Рамзи, докато се бореха голи пред камината. И двамата мъже започнаха ожесточена битка, ръцете и краката им се преплетоха, докато сумтяха и стенеха в опит да се надмогнат един друг", генерира приложението.

Според технологичния колумнист Джон Наутън хората надценяват "краткосрочното въздействие на новите комуникационни технологии, като същевременно силно подценяват техните дългосрочни последици“.

ChatGPT едва ли ще развие чувствителност и ще превземе света, както предполагат някои. Той едва ли ще замени и 55-годишните експерти в областта, какъвто е Джей Рейнър. Това не означава обаче, че технологията няма да окаже огромно влияние върху функционирането на обществото.

Ефектите от нея вече се виждат - например в граматиката, която става все по-лесна за усвояване. Хора като Джей смятат, че писането е лесно. Някои обаче намират това за много трудно, но с ChatGPT това не е така. Автоматизацията в определени сектори направи определени работни места, изискващи ръчен труд, остарели. ИИ също ще направи професиите в сектора на услугите, като копирайтинг, напълно остарели. Първо машините превзеха работническата класа; сега идват за средните класи.

В момента ChatGPT има значителни ограничения. За начало това е така нареченият модел "затворена кутия". Когато помолите чатботът да напише нещо, то не обикаля цялата мрежата в търсене на отговора, а черпи информация от близо 175 милиарда точки от данни, върху които е разработен. В резултат на това не винаги е точен.

Когато Джей Рейнър отново му заръчва да напише рецензия този път за ресторанта Hide - място, което той никога не е посещавал, чатботът хвали вкусния рак с пушено авокадо и скариди. Нито едно от тези ястия обаче не е в менюто на Hide. То просто си ги е измислило.

Инструментът може да бъде използван за писане на ревюта не само на ястия и ресторанти, но например и на филми. Това проверяват филмовият критик Марк Кермоуд и водещият Саймън Майо. Те карат ChatGPT да пише рецензии в стила на Кермоуд, но текстовете не са много убедителни.

„Показа ми, че използвам едни и същи фрази отново и отново“, казва филмовият критик.

Саймън Майо е убеден, че ,,все още има място за автори като нас".

„ChatGPT не може да произведе непредсказуема мисъл. Не мисля, че то може да ви каже, че първият път, когато гледах филма на Спилбърг "Изкуствен интелект", го намразих и че вторият път ми хареса“, обяснява Майо.

„По-голямата част писането е имитативно, точно както е при ИИ. Сюжетните линии във филмите и романите са сходни, защото това се продава. Може би тези изкуствените интелекти ще вдигнат летвата. Може би това ще принуди писателите да имат повече въображени.", размишлява още Майо.

OpenAI казва, че работи върху това да направи ChatGPT4 по-точен, но към момента той може да бъде използван и за чисто развлечение. Последният експеримент на Джей е именно такъв.

"Един следобед го накарах да напише статия в таблоиден вестник за неуместната връзка на (бившия член на британския кабинет) Майкъл Гоув с 2-метрово плюшено мече. Беше глупава идея, но ме накара да се засмея. А от толкова много опасения около изкуствения интелект, малко смях изглежда като правилен отговор", смята критикът.

Google мисли, че е иноватор, но всъщност е имитатор


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024