Снимка: © Unsplash

Шведската национална статистика публикува данни за смъртността, които показват, че в април 2020 г. е отчетен най-високият брой починали хора на месечна база за последните 26 години.

Общо 10 458 души в страната са починали през месец април по време на епидемията от Covid-19, показват предварителните данни на службата. Не всички случаи са свързани с коронавирусната инфекция, но тя е основната причина за извънредното покачване на този показател на фона на предходни години.

"Трябва да се върнем до декември 1993 г., за да видим по-голяма смъртност в един-единствен месец. Тогава са починали 11 057 души. Общата смъртност за цялата 1993 г. е достигнала 97 008 души, което е вторият най-висок годишен показател от 1918 г. по време на пика на епидемията от испанския грип", казва анализаторът от шведската статистическа служба Томас Йохансон в официално съобщение.

Според последните данни за Covid-19 в Швеция - общо 3698 души с потвърдена проба за заболяването са починали от началото на кризата до 19 май. Правителството на страната беше единственото в Европа, което заложи на режим на препоръки за самодисциплина и лична отговорност, вместо строго контролирани заповеди или законови промени.

Епидемията обаче засегна много тежко обитателите на домове за стари хора и хора с увреждания - над 1/2 от всички жертви на болестта са от най-рисковата група. Забрана за посещения в старческите домове беше въведена твърде късно - на 31 март. Премиерът на Швеция Стефан Льовен призна, че властите не са успели да осигурят защита на най-уязвимите си съграждани "въпреки най-добрите намерения".


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: И ВСЕ ПАК ШВЕДСКИЯТ МОДЕЛ НЕ Е ТОВА, КОЕТО СИ МИСЛИТЕ


Пренаселените емигрантски квартали в столицата Стокхолм също бяха ударени диспропорционално от епидемията поради невъзможността да се спазва социална дистанция.

Ако се погледнат данните за смъртността на 100 000 души от населението, април 2020 г. е на второ място спрямо данните от януари 2000 г. Преди 20 години показателят е бил 110,8 починали на 100 000 души от шведското население, докато през последния месец на Covid-19 данните сочат за 101,1 починали на 100 000.

Високата смъртност през декември 1993 и януари 2000 г. най-вероятно се дължи на усложнения при сезонната грипна епидемия. Вълната през 1993-1994 г. води до особено висок брой починали пациенти в Швеция.

Данните на шведската статистика показват повишена смъртност през 2020 г. спрямо същия период през 2015-2019 г. Между 13 април и 10 май всички административни региони на страната (с изключение на северната провинция Вестерботен) са регистрирали увеличение на броя на починалите граждани през 2020 г. В шест от регионите ръстът е с по-малко от 10%.

Статистическата служба отчита, че все пак броят на починалите от коронавирусна инфекция в страната започва да спада. В Стокхолм, който е епицентър на епидемията, са докладвани 414 смъртни случаи от Covid-19 през първата седмица на месец май. Това е понижение с 363 в сравнение със седмицата между 6-12 април 2020.

Между 4 и 10 май провинцията Йоребру е била единственият административен регион, в който има значително извънредно повишение на смъртността с повече от 50% в сравнение със същия период от 2015 до 2019 г.

Шведската статистическа служба публикува предварителните данни за смъртността по-рано от обичайното, за да покаже по-ясна картина на влиянието от епидемията на новия коронавирус върху населението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването