Швеция ще съди екоактивистката Грета Тунберг за "неподчинение" Снимка: © Getty Images

Екоактивистката Грета Тунберг ще се яви пред съда през юли, тъй като срещу нея има повдигнато обвинение за "неподчинение на полицията" по време на протест, съобщава BBC.

20-годишната Тунберг протестира с група младежи, които блокираха петролни танкери на пристанището в Малмьо през юни. Полицията твърди, че тя е отказала да напусне обекта, когато е била помолена. Ако бъде призната за виновна, тя може да бъде осъдена на шест месеца затвор или глоба.

"Климатичната криза вече е въпрос на живот и смърт за безброй хора. Избираме да не бъдем странични наблюдатели, а вместо това физически да спрем инфраструктурата за изкопаеми горива", написа Тунберг в профила си в Instagram през юни, когато се присъедини към протеста.

От шведската прокуратура казват, че обвиненията срещу младата активистка са свързани с това, че тя е участвала в демонстрацията, която е предизвикала смущения в движението край Малмьо.

"Жената е отказала да се подчини на полицейската заповед да напусне мястото на събитието", се казва в позоцията на властите.

Освен Тунберг обвинения са повдигнати и срещу други трима протестиращи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023