Швейцарските граждани подкрепиха еднополовите бракове на национален референдум, проведен на 26 септември. Урните затвориха в 12 ч. местно време, а предварителните резултати от gfs.bern сочат, че 64% от гласувалите са „за“ инициативата „Брак за всички“.

Парламентът на Швейцария и Федералният съвет подкрепиха през декември 2020 законопроект, който позволява на еднополови двойки да сключат брак. Противниците на идеята – църковни организации и консервативни политически партии – събраха 50 хиляди подписа, с които оспориха решението, и така се стигна до референдума в неделя.

Берн разреши еднополовите граждански съжителства през 2007 г., но не и законните бракове на гей двойки. Сега те ще могат да осиновяват деца и да кандидатстват за швейцарско гражданство, ако един от съпрузите е чужденец. Брак между две жени ще им позволи да имат собствени деца чрез регулирано даряване на сперматозоиди.

Опонентите на еднополовите бракове твърдят, че решението ще подкопае ценностите на традиционното семейство като съюз между мъж и жена.

Противниците на „Брак за всички“ дълго време отлепяха плакатите на инициативата по швейцарските улици, подаваха оплаквания срещу LGBTQ-общността и обиждаха представителите на тяхната кампания.

Швейцария, която е с население от 8,5 милиона души, е по принцип консервативна страна. Пример за това е фактът, че всички жени получиха право на глас едва през 90-те години на миналия век, пише The Guardian.

Всяка година в страната се създават около 700 еднополови партньорства. Най-вероятно ще изминат още няколко месеца, преди браковете между тях да могат да се осъществяват свободно – заради административни и юридически процедури.

Повечето държави в Западна Европа разрешиха еднополовите бракове през последните 20 години, но това не важи за централната и източната част на континента.

Швейцария проведе и второ гласуване в неделя по инициатива на младежкото крило на Социалистическата партия. Въпросът бе да се въведе ли по-голямо данъчно облагане върху високите нива на капиталовите доходи, като приходите да се използват за намаляване на налозите за по-бедните. Според данните на GFS Bern 66% от гражданите са „против“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.