Швейцарските граждани подкрепиха еднополовите бракове на национален референдум, проведен на 26 септември. Урните затвориха в 12 ч. местно време, а предварителните резултати от gfs.bern сочат, че 64% от гласувалите са „за“ инициативата „Брак за всички“.

Парламентът на Швейцария и Федералният съвет подкрепиха през декември 2020 законопроект, който позволява на еднополови двойки да сключат брак. Противниците на идеята – църковни организации и консервативни политически партии – събраха 50 хиляди подписа, с които оспориха решението, и така се стигна до референдума в неделя.

Берн разреши еднополовите граждански съжителства през 2007 г., но не и законните бракове на гей двойки. Сега те ще могат да осиновяват деца и да кандидатстват за швейцарско гражданство, ако един от съпрузите е чужденец. Брак между две жени ще им позволи да имат собствени деца чрез регулирано даряване на сперматозоиди.

Опонентите на еднополовите бракове твърдят, че решението ще подкопае ценностите на традиционното семейство като съюз между мъж и жена.

Противниците на „Брак за всички“ дълго време отлепяха плакатите на инициативата по швейцарските улици, подаваха оплаквания срещу LGBTQ-общността и обиждаха представителите на тяхната кампания.

Швейцария, която е с население от 8,5 милиона души, е по принцип консервативна страна. Пример за това е фактът, че всички жени получиха право на глас едва през 90-те години на миналия век, пише The Guardian.

Всяка година в страната се създават около 700 еднополови партньорства. Най-вероятно ще изминат още няколко месеца, преди браковете между тях да могат да се осъществяват свободно – заради административни и юридически процедури.

Повечето държави в Западна Европа разрешиха еднополовите бракове през последните 20 години, но това не важи за централната и източната част на континента.

Швейцария проведе и второ гласуване в неделя по инициатива на младежкото крило на Социалистическата партия. Въпросът бе да се въведе ли по-голямо данъчно облагане върху високите нива на капиталовите доходи, като приходите да се използват за намаляване на налозите за по-бедните. Според данните на GFS Bern 66% от гражданите са „против“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023