Швейцарските граждани подкрепиха еднополовите бракове на национален референдум, проведен на 26 септември. Урните затвориха в 12 ч. местно време, а предварителните резултати от gfs.bern сочат, че 64% от гласувалите са „за“ инициативата „Брак за всички“.

Парламентът на Швейцария и Федералният съвет подкрепиха през декември 2020 законопроект, който позволява на еднополови двойки да сключат брак. Противниците на идеята – църковни организации и консервативни политически партии – събраха 50 хиляди подписа, с които оспориха решението, и така се стигна до референдума в неделя.

Берн разреши еднополовите граждански съжителства през 2007 г., но не и законните бракове на гей двойки. Сега те ще могат да осиновяват деца и да кандидатстват за швейцарско гражданство, ако един от съпрузите е чужденец. Брак между две жени ще им позволи да имат собствени деца чрез регулирано даряване на сперматозоиди.

Опонентите на еднополовите бракове твърдят, че решението ще подкопае ценностите на традиционното семейство като съюз между мъж и жена.

Противниците на „Брак за всички“ дълго време отлепяха плакатите на инициативата по швейцарските улици, подаваха оплаквания срещу LGBTQ-общността и обиждаха представителите на тяхната кампания.

Швейцария, която е с население от 8,5 милиона души, е по принцип консервативна страна. Пример за това е фактът, че всички жени получиха право на глас едва през 90-те години на миналия век, пише The Guardian.

Всяка година в страната се създават около 700 еднополови партньорства. Най-вероятно ще изминат още няколко месеца, преди браковете между тях да могат да се осъществяват свободно – заради административни и юридически процедури.

Повечето държави в Западна Европа разрешиха еднополовите бракове през последните 20 години, но това не важи за централната и източната част на континента.

Швейцария проведе и второ гласуване в неделя по инициатива на младежкото крило на Социалистическата партия. Въпросът бе да се въведе ли по-голямо данъчно облагане върху високите нива на капиталовите доходи, като приходите да се използват за намаляване на налозите за по-бедните. Според данните на GFS Bern 66% от гражданите са „против“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни