Швейцарците подкрепиха зелените сертификати в референдум Снимка: © Getty Images

Швейцарските гласоподаватели подкрепиха правителството си за използването на зелени сертификати за достъп до театри и ресторанти. Резултатите от референдума, който се проведе днес, показват над 60% подкрепа на мерките, които скептици в страната намират за нарушение на гражданските си права.

Според националната телевизия SRF подкрепата за мерките е около 63%. Резултатите показват, че законът, който включва и финансова подкрепа за бизнеса, печели подкрепата на комфортно мнозинство. Финалните резултати се очакват по-късно днес, като няма финални данни за гласуването от Цюрих, който е най-населеният кантон в страната.

Зелените сертификати са обект на сериозна опозиция в Швейцария и провокираха демонстрации, при които се стигаше и до агресия. Швейцария е от страните в Западна Европа с най-нисък процент ваксинирани и зелените пасове се считат за един от начините да се избегне нов локдаун.

Въпреки нарастващия брой случаи, федералното правителство отказа да налага повече рестрикции. Вместо това призова кантоните да променят правилата на локален принцип и да налагат носенето на маски.

Според социологическо проучване 53.1% от швейцарците подкрепят задължителната ваксинация срещу Covid-19. Същото изследване показва, че над две трети от запитаните подкрепят по-стриктни ограничения за неваксинираните.

Освен за зелените сертификати днес се гласуваше и за мярка, която цели да подобри заплащането на медицинските сестри в Швейцария, която е одобрена от гласоподавателите. Предложение за реформа на начина, по който се избират съдии обаче е отхвърлено.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024