Снимка: © Getty Images

Швейцарските гласоподаватели подкрепиха правителството си за използването на зелени сертификати за достъп до театри и ресторанти. Резултатите от референдума, който се проведе днес, показват над 60% подкрепа на мерките, които скептици в страната намират за нарушение на гражданските си права.

Според националната телевизия SRF подкрепата за мерките е около 63%. Резултатите показват, че законът, който включва и финансова подкрепа за бизнеса, печели подкрепата на комфортно мнозинство. Финалните резултати се очакват по-късно днес, като няма финални данни за гласуването от Цюрих, който е най-населеният кантон в страната.

Зелените сертификати са обект на сериозна опозиция в Швейцария и провокираха демонстрации, при които се стигаше и до агресия. Швейцария е от страните в Западна Европа с най-нисък процент ваксинирани и зелените пасове се считат за един от начините да се избегне нов локдаун.

Въпреки нарастващия брой случаи, федералното правителство отказа да налага повече рестрикции. Вместо това призова кантоните да променят правилата на локален принцип и да налагат носенето на маски.

Според социологическо проучване 53.1% от швейцарците подкрепят задължителната ваксинация срещу Covid-19. Същото изследване показва, че над две трети от запитаните подкрепят по-стриктни ограничения за неваксинираните.

Освен за зелените сертификати днес се гласуваше и за мярка, която цели да подобри заплащането на медицинските сестри в Швейцария, която е одобрена от гласоподавателите. Предложение за реформа на начина, по който се избират съдии обаче е отхвърлено.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София