Пазарът на ЕС, войната и ролята на Китай. Какво си казаха Макрон и Фон дер Лайен със Си Дзинпин Снимка: © Getty Images

Европа няма да се поколебае да защити пазара си, EС не може да поеме огромното свръхпроизводство на китайски промишлени стоки, които заливат пазара му. Това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която разговаря с китайския президент Си Дзинпин заедно с френския президент Еманюел Макрон. Китайският ръководител е на посещение в Париж, а оттам пътува за Унгария и Сърбия в първата си обиколка в Европа от 5 години насам.

Закономерно - търговските въпроси и войната в Украйна бяха най-важните теми в дневния ред на срещите на Си Дзипин с оглед и на връзките на китайския режим с Русия на Владимир Путин.

Визитата на китайския държавен ръководител идва в момент на нарастващо търговско напрежение между Европа и Китай - ЕС разследва китайския износ на електромобили, докато Пекин проверява вноса предимно на алкохол, произведен във Франция.

"Европейският съюз не може да поеме огромното свръхпроизводство на китайски промишлени стоки, които заливат пазара му", заяви фон дер Лайен след разговорите между тримата, проведени в Елисейския дворец. По думите ѝ "Европа няма да се поколебае да взима трудни решения, необходими за защита на нейния пазар".

По време на разговорите, които се проведоха при закрити врата, Си се е съгласил, че икономическите и търговските търкания трябва да бъдат преодолени чрез диалог, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от агенция "Ройтерс".

По-късно китайският президент заяви, че Китай и Франция ще работят за възстановяване на търговския баланс, но без да дава конкретни подробности как точно ще се случи това.

Инвазията на Русия в Украйна също попадна във фокуса на разговорите между тримата.

Китайският президент заяви, че страната му е готова да работи с Франция за глобално "прекратяване на войната" по време на предстоящите през лятото олимпийски игри в Париж.

По думите му Пекин играе "активна роля за постигането на мир" във войната в Украйна.

"Светът днес не е много мирен. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и отговорна голяма държава, Китай е готов да работи с Франция, за да използва Олимпийските игри в Париж като възможност да се застъпи за глобално прекратяване на огъня и спиране на войната по време на игрите", заяви Си.

Китай претендира за неутралитет в конфликта в Украйна. Euronews обаче припомня, че Си и Владимир Путин заявиха, че правителствата им имат "приятелство без граници" непосредствено преди нахлуването на Москва в страната.

Представители на американското разузнаване също така подчертават, че Китай е доставял на Русия компоненти и други материали, необходими за поддържане на отбранителната индустрия на страната агресор.

Си ще напусне Франция във вторник следобед, за да се отправи към приятелски настроените към Русия Сърбия и Унгария.


Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският лидер Си Дзинпин Си Дзинпин ще посети близките до Путин Сърбия и Унгария в началото на май


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024