Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

Управленският стаж на Емил Кошлуков, с който той се кандидатира за генерален директор на БНТ преди години, е бил фиктивен.

Това беше потвърдено от Волен Сидеров, чиято телевизия "Алфа" беше издала документа на Кошлуков за 1-годишен стаж като "програмен директор" през 2017.

Сидеров твърди още, че го назначил формално само за да направи услуга на Бойко Борисов, който му казал, че "Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ".

  • Малко след това уточни, че самият Кошлуков се представял като кандидат на Борисов - по това време премиер в трети мандат - докато Борисов казвал, че "Делян иска така".
  • Сидеров се съгласил да направи "услуга", защото по това време "Атака" преговаряше за коалиционен партньор на ГЕРБ.

Твърденията на Сидеров идват насред продължаващото дело срещу проваления конкурс на СЕМ за избор на нов директор на БНТ на мястото на Кошлуков.

  • Заради тромавата процедура във ВАС, делото ще се проточи чак до 2024 г. Мандатът на Кошлуков изтече още през лятото на 2022.
  • Вратичка в Закона за радиото и телевизията му позволява да продължава да ръководи медията, без да има доверието на членовете на СЕМ - 4 от 5-те представителки на регулатора гласуваха "против" неговия опит за повторен мандат. .

"Аз го назначавам, а дали идва или не идва на работа, това вече си е моя работа, като собственик на телевизия "Алфа". Но не е закононарушение", коментира Сидеров в предаването на Сашо Диков в "Евроком".

Разговорът се е провел още на 24 ноември, но едва сега получи по-широка публичност, след като попадна в "Медиапул".

Още през 2017 г. беше публична тайна, че бившият депутат от "Новото време" никога не е работил в партийната медия на "Атака", но въпреки това използваше декларацията от Сидеров, за да се включи в конкурса за БНТ.

През 2022 г. Тошко Йорданов (ИТН) също беше започнал проверка по казуса, като обвиняваше Кошлуков в измама. Тогава той посочи, че трудовият договор за програмен директор на "Алфа" е бил представен пред НАП чак в деня на предполагаемото му напускане.

В интервюто Диков твърди, че Емил Кошлуков опитал да получи фиктивен стаж първо в "Евроком", но не успял да се договори.

Поводът да реши да извади компромата срещу Емил Кошлуков с 6-годишно закъснение се оказва обидата на Сидеров от това, че БНТ отказват да го канят като събеседник.

Той обяви, че лично се обаждал "4-5 пъти" на Георги Любенов, за да се предлага като коментатор, но водещият на съботно-неделния сутрешен блок на обществената телевизия го отбивал с думите "Трябва да питам ръководството".

Сидеров действително беше обявен за нежелан гост в БНТ след поредния тежък скандал, който предизвика в "Референдум" през 2019 г. Той все пак участва няколко пъти в предизборни студиа на телевизията като лидер на "Атака".

"(Кошлуков) беше забранил достъпа до БНТ. А аз съм му направил стажа. Аз съм те назначил за програмен директор, ти не си идвал на работа, аз съм гледал на това с "леко око". Това не е закононарушение. Аз мога да те назнача, ти да не идваш и да кажа "Добре". Признавам, че направих услуга", казва още Сидеров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024