"Сиела" предупреди ЦИК заради хартията на машинните бюлетини Снимка: © Булевард България

Два дни преди балотажа, на който ще може да се гласува с машини, доставчикът на устройствата "Сиела Норма" предупреди, че има риск от дефекти при отпечатването на хартиените разписки.

Иван Тодоров обяви, че ЦИК са заложили двойно по-голям от стандартния размер на ролките, с които машините на Smartmatic работят - 25,5 вместо 12 мм. Максималният размер по спецификацията на устройствата бил 17 мм.

За втори път от април насам обаче ЦИК поставят условие, според което диаметърът на ролката трябва да е 25,4 мм. Това е част от параметрите на хартията за машинно гласуване, която според последните поправки на Изборния кодекс от 2022 г. трябва да бъде специализирана и да има допълнителни защити.

Тези допълнителни защити са одобрени от комисията на 3 август 2022, повече от месец преди обявяването на обществената поръчка за доставка на машините, поверена за пореден път на "Сиела норма".

Те са заложени в условията, по които фирмата е кандидатствала. Според Иван Тодоров обаче промяната на спецификацията може да доведе до повреди в изборния ден.

"През октомври 2022 г. заради проблеми с печата само две машини са дефектирали. През април 2023-а 67 машини - заради печата. И това ще нарасне експоненциално. Това е държавно имущество за милиони и заради тези ролки се поврежда непрекъснато. Не знам какво имат тези хора в в главите си, че да поръчват нестандартна хартия, която на всичкото и отгоре е по-дебела отколкото трябва. Че това е все едно на дизелова кола да сложиш бензин или на бензиновата - дизел - ще се повреди с течение на времето. Същото става и с машините", казва Тодоров в интервю за bTV.

На балотажа ще бъдат използвани над 9000 устройства за гласуване в различни секции в страната, след като министърът на електронното управление удостовери сигурността им - за разлика от първия тур на местния вот.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024