Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия Снимка: © Screenshot

Новината е обновена на 28 март, 12:01 часа.


Водещата теория на МВР във връзка със скорошните сигнали за бомба в редица училища в страната е, че те са хибридни атаки, свързани с Русия. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Иван Демердижев.

Той обясни, че заплахите идват от имейли, регистрирани в Google, и американските служби вече работят по това да установят откъде идват тези съобщения.

"Това, което се случва с нас се случва с много европейски страни в момента. Източниците на атаката са едни и същи. Подходите са едни и същи", допълни Демерджиев.

Министърът отхвърли възможността заплахите да имат нещо общо с предстоящите парламетарни избори на 2 април. В изборния ден ще действа нов протокол и затваряне на помещения ще се налага само при реална опасност.

Думите му идват, след като по-рано през деня нови заплахи за бомба постъпилиха в редица училища в София, Варна и Сливен.

Във вторник сутринта учебните занятия в 22-ро училище "Георги С. Раковски" в София бяха преустановени след сигнал за бомба. Информацията за заплаха е постъпила в 06:30 часа, когато в сградата на училището все още не е имало много деца. Директорът на учебното заведение е изпратила съобщение в системата "Школо" до родителите и учениците.

Органите на реда са направили обстоен обход, но не са установили заплаха. Все пак с оглед на безопасността учебният процес във вторник ще бъде прекъснат.

Малко по-късно стана ясно, че подобни сигнали е имало и в други училища в столицата, както и във Варна и Сливен.

Само преди ден други заплахи за бомби бяха подадени на електронните помощи на няколко училища в София, Варна и Бургас. Стотици ученици бяха евакуирани заради заплашителните имейли. Отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП вече разследва случая.

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024