Симона Радева и военен прокурор се явиха пред съда по делото срещу Георги Семерджиев

Бившата полицейска служителка Симона Радева и военният прокурор Адалберт Кръстев се явиха пред съда в първото заседание по делото срещу Георги Семерджиев, обвинен за тежката катастрофа на "Черни връх".

  • Семерджиев отговаря за смъртта на две млади жени, които джипът му помете след зверски удар на централното кръстовище в София в нощта на 5 юли.
  • Мъжът е шофирал с превишена скорост и под влиянието на наркотици, с фалшива книжка и фалшиви регистрационни номера.

Радева е извикана да дава обяснения заради съучастието си в опита за укриване на извършителя на престъплението.

Прокуратурата има данни, че Георги Семерджиев е потърсил полицайката Радева по телефона след катастрофата, защото ключовете за дома му са останали в автомобила след бягството му. Вместо да го арестува за двойното убийство, тя му е донесла стълба, за да може мъжът да се прибере в дома си.

Тя отказа да говори пред журналистите преди заседанието, а лицето ѝ беше скрито зад тъмни очила, черна маска, бейзболна шапка и качулка на зимното ѝ яке.

В съдебната зала Радева посочи, че е "силно казано" че познава Семердижев и е посещавала автомивката му няколко пъти, за да си мие автомобила. Тя е била в обекта в деня на инцидента и каза, че познава един от служители в автомивката - Зоро.

"Не съм била свидетел на самия инцидент. В късния следобед преди катастрофата бях там. Даже останах, пих кафе с едно момиче, но не помня името ѝ. Тръгнах си, вече беше тъмно", каза Радева пред съда.

"Само попитах другите полицаи и те ми казаха, че не могат да дадат информация в момента. Само разбрах, че е мазало. Видях ударен таксиметров автомобил. Като бях на инцидента, позвънях на Зоро. Той ми вдигна и ми каза, че ще ми върне обаждане, че ще провери. Тръгвайки от ПТП-то към автомивката, ми звънна Зоро, не ми се представи, но гласът ми приличаше на Георги", разказа тя.

Бивш служител на автомивката на Семерджиев потвърди, че Радева се е познавала добре с извършителя, като я описва като "нещо като управител" на обекта - въпреки че не знаел дали тя "взима заплата" от собственика.

Втори служител на автомивката също обяснява, че е видял Радева и Семерджиев се целуват и прегръщат приятелски, по описанието на показанията му от "24 часа".

В нощта на катастрофата Семерджиев е наредил на служителите си да дадат стълба на полицейската служителка, за да му я донесе със своята кола. Обадил се е на Радева през телефона на един от работниците си. Свидетелят твърди, че разбрал за катастрофата чак след като са занесли стълбата и са помогнали заедно на Семерджиев да влезе в дома си.

Радева беше отстранена дисциплинарно от Първо РПУ на СДВР след скандалните разкрития за действията ѝ, а МВР още работи по разследването за полицейски чадър над криминално проявения бивш футболист.

Прокурорът Адалберт Кръстев беше повикан като свидетел, защото изненадващо се оказа сред първите участници в огледа на местопрестъплението на 5 юли.

Пред съда Кръстев заяви, че е пътувал по бул. "Черни връх", когато се е чул трясъкът от катастрофиралия джип на Семерджиев, но не е видял момента на сблъсъка - по шума предположил, че е избухнал взрив.

Той твърди, че е решил да спре на мястото на инцидента, когато е забелязал пристигащ патрулен автомобил.

Военният прокурор твърди още, че е видял личната карта на Георги Семерджиев в разбилата се кола. "24 часа" го цитира да казва, че чувал името му "само като футболист". Семерджиев не се занимава с професионален спорт от 2010 г. насам, преди това е играл като юноша на "Левски" и като състезател за "Спортист" (Своге).

Свидетелски показания даде и таксиметровият шофьор Иван Овчаров, чийто автомобил Семерджиев удря най-напред, преди да се вреже в кабина от асансьора на метрото.

Човекът казва, че се е забавил с няколко секунди, преди да тръгне на зеления светофар - в този момент го връхлита джипът. Той не успява да види колата, нито е чул Семерджиев да набива спирачки.

Овчаров оцелява без сериозни наранявания, за разлика от двете млади момичета, които бяха убити на място.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024