Синът на Дмитрий Песков се оказа наемник на частната армия "Вагнер" Снимка: © Getty Images

32-годишният Николай Чоулз - първороден син на Дмитрий Песков - е прекарал няколко месеца на фронта в Украйна като част от нелегалната частна армия на Евгений Пригожин "Вагнер".

Това твърди Пригожин в свое интервю за военния пропагандист Александър Симонов. От думите му става ясно, че Чоулз е сключил договор за 6-месечна служба и се е върнал в Москва "наскоро" - т.е. изпращането му е станало през септември-октомври 2022.

В същия период в Русия течеше мащабна мобилизация на резервисти в официалната армия по заповед на Путин - а синът на Песков би трябвало да бъде част от списъците, тъй като е прекарал 2 години казарма в ракетните войски на Русия.

На 21 септември обаче Николай беше направен за смях от водещия на YouTube-канала "Популярна политика" Дмитрий Низовцев, който му се обади по телефона, преструвайки се на служител от местната военна комисия, и го информира, че е мобилизиран.

Веднага след като чува, че го търсят военните, той обявява, че "щом знаете, че съм г-н Песков, трябва да разбирате, че не е съвсем правилно да бъда в армията".

"С две думи - това ще го решавам на друго ниво. Трябва да видя какво се случва и какви са ми правата... Трябва да проверя целесъобразността на моята поява, има определени политически нюанси", обяснява синът.

На настойчивите въпроси на водещия "Да отбележа ли, че сте готов да заминете като доброволец на фронта", Песков-младши отговаря "Не, не, не бива да отбелязвате нищо. Аз съм готов да отида, но не по ваша молба, а аз сам... както ми кажат, така ще постъпя".

Версията на Евгений Пригожин е, че не Николай, а Дмитрий Песков го потърсил "през лятото" с тревога, че синът му искал да ходи на война.

"Не го посъветвах да ходи в Министерството на отбраната, защото или щяха да го оставят в щаба, или щеше да стане пушечно месо. Затова го взех при мен с фалшиви документи. Променихме фамилията, името и бащиното име. За това знаех само аз и ръководителят на кадровата служба", твърди шефът на "Вагнер".

Групировката на Пригожин е извън законите на Русия, но той се ползва с протекции на централно ниво - официалното законодателство на държавата забранява наемането на бойци за частни армии. Във "Вагнер" бяха мобилизирани хиляди осъдени затворници, много от които бяха избити при безмилостната стратегия на Пригожин край Бахмут.

Наемничеството се наказва с до 7 г. затвор, но вместо това се превърна в повод за амнистия на доказани престъпници само защото са станали доброволци на "Вагнер".

Фалшифицирането на лични документи - за каквото намеква той - също е престъпление по законите на Русия и може да донесе 3 години лишаване от свобода за сина на Песков.

Синът на Дмитрий Песков е санкциониран от САЩ, ЕС, Канада, Швейцария, Япония и Нова Зеландия. През 90-те години той и майка му (първата жена на говорителя на Путин) емигрират във Великобритания. Майката се омъжва повторно за британец, а Николай носи фамилията на втория си баща. Чоулз се връща в Русия през 2012, за кратко работи като журналист в държавната RT.

Според разследване на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, през 2014 г. бабата на Николай по майчина линия подава жалба срещу него в полицията, като твърди, че той я е пребил. Няколко дни по-късно жената сама оттегля претенциите си и делото е прекратено.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023