Синът на Дмитрий Песков се оказа наемник на частната армия "Вагнер" Снимка: © Getty Images

32-годишният Николай Чоулз - първороден син на Дмитрий Песков - е прекарал няколко месеца на фронта в Украйна като част от нелегалната частна армия на Евгений Пригожин "Вагнер".

Това твърди Пригожин в свое интервю за военния пропагандист Александър Симонов. От думите му става ясно, че Чоулз е сключил договор за 6-месечна служба и се е върнал в Москва "наскоро" - т.е. изпращането му е станало през септември-октомври 2022.

В същия период в Русия течеше мащабна мобилизация на резервисти в официалната армия по заповед на Путин - а синът на Песков би трябвало да бъде част от списъците, тъй като е прекарал 2 години казарма в ракетните войски на Русия.

На 21 септември обаче Николай беше направен за смях от водещия на YouTube-канала "Популярна политика" Дмитрий Низовцев, който му се обади по телефона, преструвайки се на служител от местната военна комисия, и го информира, че е мобилизиран.

Веднага след като чува, че го търсят военните, той обявява, че "щом знаете, че съм г-н Песков, трябва да разбирате, че не е съвсем правилно да бъда в армията".

"С две думи - това ще го решавам на друго ниво. Трябва да видя какво се случва и какви са ми правата... Трябва да проверя целесъобразността на моята поява, има определени политически нюанси", обяснява синът.

На настойчивите въпроси на водещия "Да отбележа ли, че сте готов да заминете като доброволец на фронта", Песков-младши отговаря "Не, не, не бива да отбелязвате нищо. Аз съм готов да отида, но не по ваша молба, а аз сам... както ми кажат, така ще постъпя".

Версията на Евгений Пригожин е, че не Николай, а Дмитрий Песков го потърсил "през лятото" с тревога, че синът му искал да ходи на война.

"Не го посъветвах да ходи в Министерството на отбраната, защото или щяха да го оставят в щаба, или щеше да стане пушечно месо. Затова го взех при мен с фалшиви документи. Променихме фамилията, името и бащиното име. За това знаех само аз и ръководителят на кадровата служба", твърди шефът на "Вагнер".

Групировката на Пригожин е извън законите на Русия, но той се ползва с протекции на централно ниво - официалното законодателство на държавата забранява наемането на бойци за частни армии. Във "Вагнер" бяха мобилизирани хиляди осъдени затворници, много от които бяха избити при безмилостната стратегия на Пригожин край Бахмут.

Наемничеството се наказва с до 7 г. затвор, но вместо това се превърна в повод за амнистия на доказани престъпници само защото са станали доброволци на "Вагнер".

Фалшифицирането на лични документи - за каквото намеква той - също е престъпление по законите на Русия и може да донесе 3 години лишаване от свобода за сина на Песков.

Синът на Дмитрий Песков е санкциониран от САЩ, ЕС, Канада, Швейцария, Япония и Нова Зеландия. През 90-те години той и майка му (първата жена на говорителя на Путин) емигрират във Великобритания. Майката се омъжва повторно за британец, а Николай носи фамилията на втория си баща. Чоулз се връща в Русия през 2012, за кратко работи като журналист в държавната RT.

Според разследване на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, през 2014 г. бабата на Николай по майчина линия подава жалба срещу него в полицията, като твърди, че той я е пребил. Няколко дни по-късно жената сама оттегля претенциите си и делото е прекратено.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024