Синдикатът на МВР внезапно обяви наркотестовете за "ненадеждни" след позитивните резултати на полицаи Снимка: © Getty Images

Синдикална федерация на служителите в МВР внезапно се обяви против контрола на полицаите за употреба на алкохол и наркотици, като обяви, че полевите тестове за дрога "са доказали своята неефективност".

Масовите изследвания на служителите в МВР в цялата страна се наложиха по искане на министър Иван Демерджиев, след няколко инцидента с полицаи с позитивни наркотестове.

Същите полеви изследвания се правят на всеки шофьор, който е спрян от полицейски патрул със съмнения за неадекватно поведение на пътя.

Генади Тенев от СФСМВР обаче обяви прилагането на същата мярка срещу колегите му за "обезпокояваща и незаконосъобразна".

"Тези тестове показват наличие на вещества, които се съдържат в лекарствени средства. След това кръвните проби показват, че няма наркотични вещества. Имаме подобни случаи при над 50-годишни колеги - хора със здравословни проблеми, които вземат медикаменти. Когато тестът покаже положителен резултат, следва редица мероприятия, които стигат до отстраняване от работа, унижаване на служителите пред останалите колеги, семейство, приятели. След това трябва да доказва с кръвни проби, които отнемат време", обяснява той пред Нова ТВ.

"Не знам МВР как ще компенсира тези служители за това, което им се причинява", каза още той.

На напомнянето от страна на водещите, че на същото унижение са подлагани и всички останали хора в страната, Тенев обяви, че "досега засегнати права на наши членове и служители на МВР нямаше - това започна от вчера".

Според него - масовите проверки ще извадят на светло факта, че "в МВР се използват лекарства за успокояване заради високия стрес и натоварване", което по думите му се криело в официалните данни на полицията.

От СФСМВР смятат, че по-добрият начин за засичане на наркозависими полицаи са "ежегодните медицински тестове", които министерството е длъжно да прави на служителите си, но не изпълнява това задължение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024