Синдикатите блокират София с искане за по-високи заплати

КНСБ и КТ "Подкрепа" организират протестно автошествие в София и протестен митинг пред сградата на Народното събрание.днес.

В демонстрацията ще се включат стотици превозни средства от цялата страна, като колоната ще премине през централните софийски булеварди и улици.

В съвместна декларация КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" представиха исканията си, които са свързани с доходите на работещите, трудовите и синдикалните им права, отражението на зелената сделка.

Сред тези искания са ръст на доходите до края на тази година, който да компенсира натрупаната инфлация, която през септември достигна на годишна база 18,7 процента, както и повишаване на минималната работна заплата от 710 на 850 лева от 1 януари догодина.

Синдикалистите настояват и за ръст с поне 13% през 2023 година на всички заплати в частния и бюджетния сектор, а за агенциите, работещи на терен - минимум 20%.

Към исканията синдикалистите са включили още отлагане на плановете за либерализацията на енергийния пазар за битовите потребители след 2025 година, както и двойно увеличение на броя на хората, които получават пари за отопление с минимален размер на помощта 1000 лева.

В декларация на КНСБ и КТ "Подкрепа" се казва, че България се намира в много важен момент.

"Страната ни посрещна тази криза на дъното по трудови възнаграждения в ЕС и на първо място по ниво на неравенства. За съжаление, правителствата ни през последните години не се стремят достатъчно, за да изградят истинска социална държава, гарантираща справедливо разпределение на създадените блага", казаха синдикатите.

Отделно, пред сградата на Министерския съвет ще има протест на хора с увреждания. Те искат да насочат вниманието върху липсата на животоподдържащи лекарства и дългите периоди, в които остават без пенсии.

От 14.00 часа президентът Румен Радев ще проведе среща на "Дондуков" 2 с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа". По предварителна информация на организаторите в акцията ще се включат близо 5000 души и 1000 автомобила.

Aвтошествието ще микне по следния маршрут: от пл. „Народно събрание“– бул. „Цар Освободител“ – Орлов мост – бул. „Цариградско шосе“ – пл. „Площад на авиацията“ – бул. „Цариградско шосе“ – Орлов мост – бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“ – НДК – бул. „България“ – бул. „Акад. Иван Гешов“ – бул. „Цар Борис III” - пл. “Руски паметник” – бул „Ген. М.Д. Скобелев“ – ул. „Опълченска“ – бул. „Тодор Александров“ – пл. „Независимост“ – пл. „Атанас Буров“ – пл. „Ал. Батенберг“ – бул. „Цар Освободител“ – ул. „15 ноември“ – пл. "Св. Александър Невски".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024