Синдикатите у нас отбелязаха 1 май с блокада на Орлов мост. Франция се готви за "исторически" митинг Снимка: © Булевард България

Синдикатите отбелязват 1 май (Деня на труда) с поредица от събития, сред които е и блокада на кръстовището на Орлов мост в София.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) проведе акция с искане за достойно заплащане, като малко след 10.00 ч блокираха за кратко ключовото кръстовище в столицата. Акцията се проведе под надслов "За правото на сдружаване и достойни заплати!".

Във връзка с Деня на труда са планирани и други събития, включително шествие на КТ "Подкрепа", което ще завърши с концерт.

По света

В съседна Гърция 1 май беше отбелязан с обща стачка, която блокира транспорта в цялата страна. Не се движат влакове, градски транспорт, кораби и фериботи, което възпрепятства туристите. Затворени са и повечето магазини, като работят само ресторанти и кафенета.

По улиците на Франция за протест в Деня на труда се очакват повече от 1 млн. души. Демонстрациите са свързани с продължаващото недоволство около приетата пенсионна реформа на правителството на президента Еманюел Макрон.

"Мисля, че ще се включат стотици хиляди демонстранти, може би милион или половин милион", заяви ръководителят на френския профсъюза CFDT Лоран Берже.

Той добави, че ще има "300 митингови пункта" и шествието ще бъде "историческо". Възможно е въздушният трафик да бъде нарушен през деня заради стачки, като на най-големите летища в страната са отменени около 25-33% от полетите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024