Синдикатите се събраха на преговори с кабинета и партийните лидери Снимка: © Булевард България

Срещата на представителите на протестиращите миньори и енергетици с правителството и депутати започна в сградата на Народното събрание.

От страната на управляващите присъстват премиерът Николай Денков, министрите на финансите Асен Василев, на енергетиката Румен Радев и на икономиката Богдан Богданов, както и лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Атанас Атанасов и др. Присъстват и хора от ДПС, Възраждане. ГЕРБ са представени от бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова. БСП не участват в разговорите, които наричат "фарс на сглобката".

Всички парламентарни групи също са излъчили свои представители, като в един момент от срещата се стигна до открит конфликт между Делян Пеевски от ДПС и групата на "Възраждане".

Депутатката Искра Михайлова беше решила да излъчва срещата на живо през Facebook-профила си, без да поиска разрешение на останалите участници в преговорите.

На 20-та минута Делян Пеевски прекъсна разговорите, като се възмути, че "Възраждане" "правят партийно шоу" за сметка на протеста на миньорите и настоя камерите да се изключат.

Синдикалните говорители също дадоха сигнал, че не са съгласни с действията на депутатите от "Възраждане", като накрая камерата все пак беше спряна.

Пеевски нарежда и да бъдат пуснати всички представители на синдикатите, част от които са останали извън залата.

В началото на срещата премиерът Николай Денков благодари на протестиращите, че подновиха разговорите с властта и че вече имат конкретни искания.

Той обаче предупреди, че част от тях са неизпълними - например, териториалните планове за справедлив преход да бъдат забавени отвъд 30 септември.

"30 септември беше абсолютно последният срок да бъдат изпратени - трябваше да бъдат готови преди повече от година. Ако не ги бяхме изпратили до 30 септември, средствата изчезват и този разговор щеше да е безсмислен. Всичко, което щеше да се случва в тези региони, без плановете щеше да е и без средства. Абсолютният минимум от тези средства са 4 млрд. лв. от ЕС", каза той.

"През цялото време ние се опитваме да направим най-доброто за държавата и за вас и вашите деца - казвам го напълно отговорно. Готов съм да споря с всеки защо това е възможното, което може да се направи", каза той.

Денков обърна внимание и на това, че самите синдикати заемат противоречиви позиции по серия от предложения: "Истината е, че и вие не сте единни, защото част от предложенията, които анонсирахме публично, дойдоха от синдикатите. Няма проблем, но отново трябва да седнем да преговаряме - трябва да решим кое е най-доброто".

"Да очаквате пълно съгласие между политиците в предизборна кампания е изключително трудно - затова от самото начало ви казвахме - дайте да започнем да обсъждаме по същество, за да може, когато Народното събрание заработи отново, да търсим решения, около които да можем да постигнем пълно съгласие", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024