Сирени за въздушна тревога в Украйна в присъствието на европейските лидери Снимка: © Getty Images

Докато лидерите от Европейския съюз са в Киев, за да обсъдят с президента Володимир Зеленски редица въпроси около войната, в цяла Украйна прозвучаха сирените за въздушно нападение, съобщава "Ройтерс".

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел са на официално посещение в украинската столица, за да демонстрират подкрепата си за въвлечената във война страна на фона на предстоящата годишнина от руското нахлуване. Те ще обсъдят и кандидатурата за членство на Киев към Съюза.

Малко преди началото на срещата на високо ниво в страната прозвучаха сирените за въздушна тревога. Към момента няма информация за нови ракетни удари.

Въпреки че ЕС подкрепя Украйна и демократичните и икономическите реформи в нея, блокът едва ли ще предложи бърз път към членство. Членството в ЕС включва множество изисквания за влизане - от политическа и икономическа стабилност до приемане на различни закони, а процесът по присъединяване отнема години.

Миналата година Украйна получи статут на кандидат-членка само няколко месеца след руското нахлуване на нейна територия, но призивите ѝ за по-бързо влизане в икономическия и политически съюз бяха отхвърлени.

"Няма да има никакво отстъпление в нашата решителност. Ще ви подкрепяме и на всяка крачка по пътя ви към ЕС", написа председателят на ЕС Шарл Мишел в Twitter в петък сутринта под своя снимка на централен киевски площад.

Зеленски призовава за повече санкции срещу Русия, тъй като новите санкции, които блокът подготвя, не отговaрят на исканията на неговото правителство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023