Сирени за въздушна тревога в Украйна в присъствието на европейските лидери Снимка: © Getty Images

Докато лидерите от Европейския съюз са в Киев, за да обсъдят с президента Володимир Зеленски редица въпроси около войната, в цяла Украйна прозвучаха сирените за въздушно нападение, съобщава "Ройтерс".

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел са на официално посещение в украинската столица, за да демонстрират подкрепата си за въвлечената във война страна на фона на предстоящата годишнина от руското нахлуване. Те ще обсъдят и кандидатурата за членство на Киев към Съюза.

Малко преди началото на срещата на високо ниво в страната прозвучаха сирените за въздушна тревога. Към момента няма информация за нови ракетни удари.

Въпреки че ЕС подкрепя Украйна и демократичните и икономическите реформи в нея, блокът едва ли ще предложи бърз път към членство. Членството в ЕС включва множество изисквания за влизане - от политическа и икономическа стабилност до приемане на различни закони, а процесът по присъединяване отнема години.

Миналата година Украйна получи статут на кандидат-членка само няколко месеца след руското нахлуване на нейна територия, но призивите ѝ за по-бързо влизане в икономическия и политически съюз бяха отхвърлени.

"Няма да има никакво отстъпление в нашата решителност. Ще ви подкрепяме и на всяка крачка по пътя ви към ЕС", написа председателят на ЕС Шарл Мишел в Twitter в петък сутринта под своя снимка на централен киевски площад.

Зеленски призовава за повече санкции срещу Русия, тъй като новите санкции, които блокът подготвя, не отговaрят на исканията на неговото правителство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024