Два дни преди президентските избори във Франция, Еманюел Макрон се хвърли в остра атака срещу полския премиер Матеуш Моравиецки.

В интервю за "Le Parisien" Макрон нарече Моравиецки "крайнодесен антисемит, който забранява LGBT-хората" и го обвини в опит да подпомогне кампанията на Марин льо Пен за президент.

Агресивният тон на Еманюел Макрон дойде ден след като Матеуш Моравиецки разкритикува всички западноевропейски лидери заради пасивната им позиция по отношение на войната в Украйна.

Моравиецки се обърна лично към Еманюел Макрон по повод многобройните му опити да поддържа комуникация с Владимир Путин чрез безкрайни телефонни разговори, от които досега нямаше никакъв резултат за прекратяване на огъня.

"Г-н президент Макрон, колко пъти преговархте с Путин? Постигнахте ли нещо? С престъпници не може да се преговаря. С престъпниците трябва да се борим. Никой не е преговарял с Хитлер. Щяхте ли да преговаряте с Хитлер, със Сталин, с Пол Пот?", казва полският премиер по адрес на френския президент.

Макрон не е единственият ръководител, когото Моравиецки критикува. Той се обръща и към германския канцлер Олаф Шолц с призив да "не слуша гласовете на германския бизнес и милиардери, които вероятно го спират, а да чуе гласовете на убитите жени и деца" в Украйна. Полша се бори и за въвеждане на ембарго върху руските енергийни доставки, заради което влиза в сериозни спорове с Германия по време на срещите на Европейския съвет.

За разлика от Шолц - Макрон реши да реагира твърдо срещу правителството във Варшава.

Френският президент обвини Матеуш Моравиецки за това, че открито подкрепя кандидатката на крайната десница Марин льо Пен и че няколко пъти се е срещал с нея.

"Хайде да не бъдем наивни. Той иска да ѝ помогне преди изборите", коментира Макрон пред "Le Parisien".

Скандалът между Макрон и Моравиецки доведе до вълна от коментари в Полша. Опозиционната "Гражданска платформа" обвини полския премиер, че е проявил "късогледство" с обвиненията срещу западните столици в този момент от военната криза.

"Дори и да имаме критики срещу тяхната политика, това поведение е абсурдно и вреди на Полша", казва Томаш Сиемоняк от "Гражданска платформа".

В редакционен коментар "Жечпосполита" пише: "Врагът ни не е Макрон, а Льо Пен", като авторът предупреждава, че евентуална нейна победа ще бъде "особено опасна за Франция, Европа и Полша".

"Да, разговорите на Макрон с Кремъл са спорни, но не е сега моментът да го обсъждаме публично. Една победа на Льо Пен, която Моравиецки посрещна във Варшава през декември с почести като за държавен глава, би била много по-голям подарък за Путин от телефонните обаждания, които получава от Елисейския дворец. Полският премиер би трябвало да има по-широк политически хоризонт от партийните игри", се казва в публикацията.

Сондажите преди първия тур на президентския вот показват, че кампанията на Еманюел Макрон държи твърде малка преднина, докато Льо Пен напредва в последните дни. Щабът ѝ този път реши да заложи на социални послания, а не на обичайната ксенофобия и краен национализъм, с които тя е известна.

Данни на YouGov показват, че евентуален балотаж между Макрон и Льо Пен би бил сериозно оспорван с предполагаеми 51% в полза на действащия президент спрямо 49% за Льо Пен - по декларираните настроения към 4-7 април.

Еманюел Макрон се опита да се позиционира като главен комуникатор с Владимир Путин още от началото на подготовката за руската военна атака срещу Украйна.

Bloomberg напомнят за най-малко 16 телефонни разговора между Макрон и Путин от декември досега. Войната така и не беше предотвратена, а дори опитите на Париж да издейства хуманитарен коридор за евакуация на мирното население от унищожения Мариупол се провалиха.

Ангажираността му с външнополитическия казус доведе до забавяне на предизборната кампания.

"Кой щеше да ме разбере, ако преди 6 седмици започнех изведнъж да правя политически митинги и да се фокусирам върху вътрешни въпроси, когато в Украйна започна война. Факт е, че започнах кампанията по-късно, отколкото исках", казва той.


Европа забранява вноса на въглища, хайвер и водка от Русия и затваря пристанищата си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024