Скандалът "Ел Би Булгарикум" стигна до прокуратурата Снимка: © Булевард България

Служебният министър на икономиката е сезирал прокуратурата срещу Николай Маринов - доскорошния директор на "Ел Би Булгарикум", който беше уволнен с твърдения за злоупотреба със средства на компанията.

Маринов, на свой ред, разкри смущаващи данни за пряка и косвена намеса на министъра Никола Стоянов и на директора на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров в оперативни решения - от спорни назначения до събиране на оферти от доставчици на сурово мляко.

Според министерството - одитът на дейността на Маринов е показал "множество нарушения", които са изпратени на прокуратурата. В "Ел Би" са влезли и проверяващи от ДАНС, се оказва от информацията.

Основното обвинение срещу него е предполагаема щета от сключването на два договора с доставчици на мляко - "И.С.А.К - БГ" и "Уайт голд трейд". От МИИ твърдят, че заложените по договор изкупни цени са били на стойности не по-ниски от 1,50 и 1,53 лв. без ДДС на литър, а данните за средната изкупна цена на млякото в региона на Враца и Монтана в края на 2022 и началото на 2023 г. била 1,02 - 1,10 лв. без ДДС на литър.

Николай Маринов потвърди за договорите, но твърдеше в медийните си изяви, че млякото е доставяно на други цени от фирмите-посредници. Отношенията с една от тях все пак са били прекратени заради некачествена суровина.

Според служебното министерство, в договорите с двете компании има клаузи, които не защитават интереса на държавното предприятие и ги облагодетелстват финансово. Открити са и документи за плащания, за които няма съответстващи книжа за доставка - включително за стоки като овче мляко, което не е било предвидено за покупка от посредника според договора му с "Ел Би Булгарикум".

От министерството твърдят още, че Маринов е направил поръчка - платена авансово - за 132 000 лв. в обем 75 тона мляко от "И.С.А.К." на 17 февруари (в последния работен ден преди да бъде уволнен), и "към момента нито един литър от поръчаните не е доставен в дружеството".

Обвинения срещу него са отправени и във връзка с поръчката за автомобили в неговия мандат, както и за това, че е успял да промени договора си, така че да получава "три пъти по-голямо обезщетение в сравнение с договорите на предходни изпълнителни директори - или над 70 000 лв".

От информацията става ясно, че промяната е разписана "еднолично от председателя на съвета на директорите Невена Петрова", без да бъдат уведомени останалите членове на борда или ръководството на ДКК. В сигнала до прокуратурата има и още твърдения за предполагаеми финансови "разхищения", за които "шапката" на "Ел Би Булгарикум" разбрала постфактум.

Уволнените мениджъри от компанията твърдяха, че са премахнати, след като са отказвали да изпълняват "директни разпореждания" от страна на Венцислав Димитров.

Взаимните обвинения са странни с оглед на факта, че ръководството на "Ел Би Булгарикум" беше избрано с конкурс само 3 месеца преди да се стигне до вътрешния конфликт.

Николай Маринов твърдеше, че е информирал неколкократно министъра на икономиката Никола Стоянов за притесненията си, но не е последвала реакция. Вместо това екипът му е бил поставен в ситуация да пише справки и да събира документация по непрекъснати искания от страна на шефа на ДКК.

Още по-озадачаващо е, че на мястото на Маринов беше назначен бивш депутат от ИТН, който е членувал в същия съвет на директорите, уличен в съучастие за някои от най-спорните решения в последните месеци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024