"В тази държава може да застреляш н***р, но само да си посмял да нараниш чувствата на хомосексуален човек".

Това е само част от речта на Дейв Шапел, заради която стендъп комикът стана мишена на остри атаки от страна на LGBTQ-общността в САЩ.

Шоуто му "The Closer" се излъчва по Netflix, което постави и платформата в крайно деликатна ситуация - дали да се раздели с една от най-рейтинговите си продукции под натиска на правозащитните групи, или да застане зад Шапел като комик със свобода на артистичното слово.

Netflix избра втората опция.

Главният изпълнителен директор Тед Сарандос публикува позиция, в която казва, че "дори някои хора да намират изкуството на стендъп комедията за злонамерено, нашите потребители го харесват".

Напрежението около Шапел обаче рискува да се превърне във вътрешен корпоративен проблем за Netflix, след като част от служителите й заплашиха със стачка в знак на несъгласие с решението на Сарандос, а някои продуценти обявиха, че повече няма да работят за компанията.

Обвиненията в хомофобия срещу комика не са нови, но този път се нагнетиха особено силно.

В последното си шоу Шапел прави няколко хапливи препратки към LGBTQ-общността - не с акцент върху правото на самоопределение и сигурност, а върху набиращата скорост "cancel култура" в Америка, която поставя под общ знаменател не само отявлените хомофоби, но и всички по-критични гласове. Той прави препратки към два случая с избухване срещу популярни личности - рапъра DaBaby и авторката на "Хари Потър" Дж. К. Роулинг.

През 2020 г. Роулинг стана обект на масова кампания в социалните мрежи от трансджендър-активисти, след като коментира публично, че "ако полът не е реален, живата реалност на жените по целия свят се изтрива".

Реакциите срещу нея доведоха до толкова силна медийна кампания, че дори Даниел Радклиф и Ема Уотсън - филмовите образи на Хари Потър и Хърмаяни Грейнджър - се разграничиха от създателката на фантастичната сага, която ги превърна в звезди.

Дейв Шапел стъпва на тази база в шоуто си по Netflix и коментира:

"Изключиха Дж. К. Роулинг, за Бога. Дж. К. Роулинг, която написа всички книги за Хари Потър сама. Тази жена е продала толкова много книги, че Библията започна да се притеснява от нея. И я охулиха, защото в едно интервю тя казва нещо от рода на "Полът е факт". И транс-общността се ядоса толкова много, че започнаха да я наричат TERF*. Дори не знаех какво е това нещо. Но знам, че транс-хората са способни да си измислят думи, за да печелят спорове".

TERF е съкращението на trans-exclusionary radical feminist, или "радикална феминистка, която изключва трансджендър хората". Роулинг получи този етикет, тъй като е отявлена защитничка на правата на жените, но оспорва легитимността на феминистките претенции на хората, които са родени като мъже и са се подложили на смяна на пола.

Дейв Шапел обръща внимание и на друг скандал от лятото на 2021 г. около рапъра DaBaby. 29-годишният чернокож изпълнител избухва в подигравки по време на свой концерт, като призовава хората от публиката да вдигнат светещите си смартфони, освен ако не са заразени с HIV ("от който се умира за 2-3 седмици", по думите на DaBaby) и ако не са хомосексуални мъже. Възмущението срещу рапъра е колосално и води до продължителни опити на DaBaby да се извини за изблика си - но Шапел прави по-различен прочит на ситуацията.

"Доста от хората в LGBTQ-общността не познават миналото на DaBaby. Той си е буйно момче. Веднъж застреля н***р и го уби в магазин на Walmart. Истина е, проверете го в Google. Нищо лошо не се случи с кариерата му след това. Нали разбирате какво се опитвам да ви кажа? В тази държава може да застреляш н***р, но само да си посмял да нараниш чувствата на хомосексуален човек", казва той в шоуто си.

Малко след това коментира, че гей общността е постигнала много по-бърза защита на правата си в сравнение с чернокожите в Америка, като казва: "Ако робите се мажеха с лосион за тяло и носеха изрязани шорти, може би щяхме да се освободим 100 години по-рано".

Всичко това води до вълна от оплаквания до Netflix от страна на организации в защита на правата на гей и трансджендър хората.

Една от тях е GLAAD - американската организация за мониторинг на медийното съдържание, внушаващо омраза към LGBTQ-общността.

"Брандът на Дейв Шапел стана синоним на подигравките с транс-хората и с други маргинализирани общности. Негативните отзиви и острите критики от страна на зрителите срещу последното му шоу са послание до развлекателната индустрия за това, че публиката не подкрепя даването на платформа за анти-LGBTQ тиради. Ние сме съгласни", се казва в тяхната позиция.

Националната коалиция за справедливост към чернокожите също призова Netflix да свали "The Closer" и обръща внимание на това, че сравняването на дискриминацията спрямо две малцинствени общности не помага нито на едните, нито на другите.

"Дълбоко разочароващо е, че Netflix допуснаха шаблонната и враждебна трансфобия и хомофобия на Дейв Шапел да се излъчи от платформата им. 2021 г. е на път да се превърне в най-смъртоносната година за трансджендър хората в САЩ - мнозинството от тези жертви са чернокожи трансджендър хора - и Netflix би трябвало да го осъзнава. Възхвалата на трансфобията е възхвала на насилието".

Критиците дават двойно по-ниски рейтинги на The Closer в сравнение със зрителите в агрегатора на ревюта Rotten Tomatoes. ТВ-коментаторите на списание GQ равняват шоуто на Шапел с "нещо, което мога да гледам по Fox News". Variety пишат статия, в която обвиняват Шапел в това, че не разбира реалния ефект от думите си: "явно не желае или не може да признае факта, че няма нужда от директен апел към насилие, за да накараш една аудитория - особено аудитория, която е готова да приеме думите на Шапел за божие слово - да стане по-склонна към пренебрежение спрямо всички транс-хора".

Дейв Шапел има дълга история на провокативни и скандални коментари по време на стендъп комедията си. Независимо от критиките обаче той остава доста популярен и печели награди като Emmy и Grammy за комедийните си продукции. Колаборацията му с Netflix започва още преди 5 години, когато компанията плаща по 20 млн. долара за един епизод с шоуто му.

Съоснователят на Netflix Рийд Хейстингс го оправдава по време на вътрешните дискусии със служители на компанията, като казва, че стендъп комедията е жанр, който постига ефекта си именно чрез провокативния стил. Той не приема критиките на подчинените си, че коментарите на Шапел могат да възбудят агресия срещу LGBTQ-хора и в реалния живот.

Реакцията на Дейв Шапел? "Ако на това му казват "да те изключат", на мен страшно много ми харесва", казва той преди дни по време на концерт в Лос Анджелис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024