Валентин Танев: Президентът Радев поддържа директора на Народния театър

Министърът на културата Кръстю Кръстев се е срещнал с актьорите Валери Йорданов, Албена Колева, философа проф. Георги Каприев и други представители на движението, което от месеци протестира срещу действията на Васил Василев като директор на Народния театър "Иван Вазов".

Срещата е организирана ден след като актьорът Камен Донев обяви, че повече няма да се върне на сцената на театъра заради "безобразното поведение" на Василев.

По-рано Донев сигнализира за смущаващ инцидент по време на постановка на "Животът е прекрасен", когато е имало опасност от пожар на сцената, а се е оказало, че в сградата няма дежурен пожарникар.

Вместо да отговори на обвиненията на Донев, ръководството на НТ го обвини в меркантилизъм, защото искал по-добри условия на заплащане за работата си в театъра.

Кръстев е заявил, че ще извърши поредна "обстойна проверка и анализ на подадените сигнали" за случващото се в театъра. Самият Кръстев беше директор на Драматичния театър в Пловдив, преди да стане министър през юни 2023.

БТА го цитират да казва, че Народният театър "трябва да е пример за обединение, за да може да води останалите културни институти, да фокусира творческата енергия".

"В демократичното общество, в което живеем, всеки артист търси свобода в изявата си пред света, но тази свобода идва и с отговорността към правото на другия", казва той, като добавя, че "демокрацията се крепи на закони, но основа на демокрацията са нравствеността и моралът".

Напрежението около Васил Василев избухна още в края на 2022 г., когато режисьорът Александър Морфов се възмути от политическите ангажименти на тогавашния PR на театъра Велислава Кръстева и появата ѝ заедно с Ахмед Доган в деня на предходните парламентарни избори.

След месеци на вътрешни конфликти - довели до абсурдни ситуации като отказ от допускане на актриса от Северна Македония на сцената, "ако няма български паспорт" - Василев реши, че ще сложи край на скандала, като отстрани и Кръстева, и Морфов от щатните им позиции.

Докато Велислав Минеков беше служебен министър на културата, институцията правеше опити да се намеси в сагата заради сигнали за нередности при управлението на Василев. Вместо да доведе до развръзка - този опит на Минеков му коства позицията във втория служебен кабинет.

В четвъртък вечер актьорът Валентин Танев директно посочи Румен Радев като човекът, който поддържа Васил Василев на поста му като директор на Народния театър.

"Президентът поддържа директора. Крайно откровен съм и ще си пострадам много от това интервю, но има неща, които не трябва да се прескачат в живота на човек. След като го казах това, очаквам да ме изхвърлят, и то със страшна сила. Не знам дали ще дочакам отпуската си. Ние живеем в едно общество, където хората трябва свободно да си изразяват мнението. Защо трябва непрекъснато да ходим наведени? Не можем да бъдем единни, защото нямаме една и съща гледна точка относно морала, който трябва да владее културната институция и дали политиката има място в театъра. Това цялото е провеждане на политика. Важен е този пост на директор на Народния театър, защото определя културната политика на държавата", казва Танев в интервю за Bulgaria on air.

Той се солидаризира с решението на Камен Донев, като казва, че инцидентът с пожара е създал опасност за 780 души публика.

"Камен е човек, който държи на думата си. Така ще е, докато не останат най-верните поданици, но така не се прави изкуство, нито се гради театър. Очакванията ми от новия министър са никакви. Казусът трябва да се разреши със съдействието му, но аз мисля, че той няма да съдейства", казва Танев пред медята.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024