"Скъпи германци, спомняте ли си?": Апелът за помощ на Северна Италия Снимка: © Getty Images

Милано, Бергамо, Венеция, Генуа, Болоня, Бреша - това са само част италианските градове, в които Covid-19 удари най-тежко. Всеки ден оттук идва мрачната статистика за най-високия брой нови смъртни случаи от болестта. Почти цялата икономическа дейност в най-развития индустриален регион на Италия е спряна от седмици, а епидемията все още е в своя пик.

Сега техните градоначалници, подкрепени от областните управители на регионите Емилия-Романя и Лигурия, както и на още градове от Ломбардия, се обединиха в силен апел към общественото мнение в Германия за нуждата от единна европейска икономическа програма за справяне с безпрецедентната криза.

В отворено писмо, публикувано на цяла страница във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", 12 италиански кметове, губернатори и евродепутат призовават германските власти да подкрепят предложението за емитиране на общи европейски облигации за подпомагане на блокиралите икономики.

"Скъпи германски приятели, паметта помага да се вземат правилните решения. Вие принадлежите към големите европейски държави. Вашето място е на страната на европейските институции, на ценностите като свободата и солидарността. Не на страната на следването на дребнавия национален егоизъм", пишат авторите на писмото.

"След период от 30 години, през които икономиката стоеше на преден план, предизвикателствата на днешния ден - както и в миналото - имат различно измерение: политическо, културно и човешко. Първото предизвикателство засяга оцеляването на Европейския съюз, посочват италианските политици, които предупреждават, че ако ЕС не създаде средства за единна реакция при криза, той ще престане да съществува. Поради тази причина 9 европейски държави (вкл. Италия, Франция, Испания и Белгия) предлагат емитиране на общи европейски облигации за справяне с кризата.

"Не искаме прехвърляне на откритите ни стари дългове върху всички, а искаме да се подготвят адекватни средства за мащабен европейски спасителен план на икономиката, здравеопазването и социалната система. Един проект, който да бъде управляван и създаден от европейските институции", пишат още авторите на апела.

Предложението за т.нар. "коронаоблигации" беше обсъждано на последния Европейски съвет преди седмица, но до решение не се стигна заради силната съпротива от страна на Нидерландия и други северни държави.

Италианските политици подлагат на изключително остра критика тази позиция:

"Нидерландия e държава, която от години ощетява данъчните приходи на големите европейски държави чрез своята данъчна система. Домакинствата и социално-слабите граждани от нашите държави трябваше да плащат цената за тази практика. Това са същите хора, които днес са най-тежко ударени от кризата. От всяка гледна точка, позицията на Нидерландия е пример за липса на етика и солидарност. Но солидарността е това, което вие, германците, получихте от много европейски държави в периода между Втората световна война и повторното Обединение".

Авторите на писмото призовават германското общество да си спомни за периода след 1945 г., когато натрупаните дългове на държавата са стигнали до тогавашните 29,7 милиарда марки.

"Германия никога нямаше да успее да върне натрупаните си заеми. През 1953 г. в Лондон 21 държави (вкл. Франция, Италия, Испания и Белгия) решиха да намалят наполовина тези дългове и да отложат плащанията на други задължения. По този начин Германия избегна държавен фалит. И сега Италия продължава да е горда и уверена в правилността на тогавашното си решение. Повтаряме го: еврооблигациите за борбата срещу коронавируса не предполагат нито опрощаване, нито разсрочване на стари дългове", пишат италианските политици.

"Вашето място като германци е на страната на европейските институции, на ценностите като свободата и солидарността. Не на страната на следването на дребнавия национален егоизъм. Сега всички можем да докажем, че Европа е по-силна - по-силна от всички, които искат да отслабят Европа", завършва писмото.

Апелът е подписан от представители на различни политически партии, от целия спектър на италианската политическа система. Сред тях са Стефано Боначини (областен управител на региона Емилия-Романя от Демократическата партия) и Джовани Тоти (областен управител на региона Лигурия, бивш член на Forza Italia, сега лидер на партията Cambiamo). Тук са и независимите кметове на Венеция и Генуа - Луиджи Бруняро и Марко Бучи. И още: Валерия Манчинели - кмет на Анкона, Вирджинио Мерола - кмет на Болоня, Джузепе Сала - кмет на Милано, Емилио дел Боно - кмет на Бреша, Серджо Джордани - кмет на Падуа, Джорджо Гори - кмет на Бергамо, Франческо Италия - кмет на Сиракуза, и евродепутатът и бивш министър на икономиката Карло Календа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022