Взривеният руски А-50 в Беларус е загуба за Путин, сравнима с крайцера "Москва" Снимка: © Alex Beltyukov

Разузнавателният самолет A-50 е една от гордостите на руската армия. Когато войната в Украйна започва, Москва нарежда средно по два до три полета на ден, за да се откриват нисколетящи украински самолети и да се събира информация за операции на отбраняващата се армия. Руските военновъздушни сили разполагат само с 9 такива самолета - цената им е висока - близо 330 млн. долара. А от понеделник насам самолетите изглежда са с един по-малко.

Причината е, че руски A-50 беше поразен при два взрива по време на престоя си на летището "Мачулищи" в Беларус. Летателното средство е било извадено от строя, след като членове на местната съпротива са използвали дронове, за да хвърлят експлозиви върху него.

Въпросният A-50 е изпълнявал шест полета в Украйна от името на военните сили на президента Владимир Путин. Неговата загуба ще струва скъпо на Москва - не само откъм финанси, но и откъм военна стратегия. Това е може би най-голямата единична загуба за руската армия след потъването на кораба "Москва" - флагмана на Черноморския флот, през април 2022 г.

Разузнавателният самолет е от голямо военно значение. А-50 е командният център и гръбнакът на руското въздушно наблюдение. Той е разработен като руския отговор на основния самолет на САЩ за борба с въздушните нападения - Е-3. Машината може да наблюдава въздушни цели на разстояние до 643 км мили и наземни цели на около 290 км.

Тайлър Рогоуей, главен редактор на американския военен блог The War Zone, обяснява, че четиримоторният самолет за ранно предупреждение може да засече движение на полети дълбоко в Украйна. Това позволява на военните да планират атаки и да предупреждават за евентуални украински удари.

Това е от особена важност, смята експертът, тъй като ако Украйна получи възможност да използва крилати ракети с голям обсег, А-50 ще стане все по-важен за отбранителните способности на руската армия.

Не е ясна каква е точната бройка на самолетите, които Русия притежава, но се смята, че те са около десетина действащи на брой. Не всички от тях обаче се използват във войната в Украйна. Един е използван за операции в Сирия.

Шпионският самолет е използван за първи път през 80-те години на малия век и вече се смята за остарял. Военните експерти посочват, че за предпочитане е модернизираната му версия A-50U, като от години се планира да се пусне в експлоатация и наследникът му A-100. Неговата появява обаче продължава да бъде отлагана. Последната предполагаема дата за дебюта на машината е през 2024 г.

Новината за унищожаването на разузнавателния самолет все още не е коментирана от русктие власти. Съобщава се, че атака е повредила предната и централната част на самолета, като щетите са "сериозни".

Според беларуския опозиционер Александър Азаров, ударите са нанесени от два дрона, управлявани от граждани на Беларус, които се бунтуват срещу режима на Александър Лукашенко и руската военна инвазия в Украйна. Двамата предполагаеми извършители са "в безопасност извън пределите на Беларус", казва още Александър Азаров.

Франак Виакорка, близък съветник на опозиционния лидер Светлана Тихановская, заяви, че атаката е най-важната такава на беларуска земя от началото на войната.

"Това е най-успешната атака от началото на 2022 г.", написа той в Twitter.

В понеделник Юрий Игнат, говорител на украинските военновъздушни сили, приветства поразяването на самолета и нарече случилото се "чудесна новина".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024