Цените на лекарствата без лекарско предписание скочиха с до 10%, все повече медикаменти изчезват от аптеките Снимка: © Getty

Цените на фармацевтичните продукти са скочили с 5-10% като онези медикаменти, които са поскъпнали с около 10%, са предимно лекарства без лекарско предписание.

По данни на Министерството на здравеопазването, които бяха предоставени на bTV, медикаментите с най-голямо увеличение, чиято цена се е вдигнала с над 50%, са капките и спрейовете за нос, геловете за обрив, капките за очи и йодните таблетки.

За тези продукти има наложен таван на цената, който не може да бъде надхвърлян.

"Има пределни цени на лекарствата в зависимост от това дали се дават с лекарско предписание. Увеличението на цената на лекарство може да стане веднъж годишно в рамките на инфлацията, която НСИ отчита", каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Регулацията на цените в рамките на Европейския съюз е единна. Затова може да се наблюдават разлики в цените спрямо държави, които са извън ЕС“, допълни той.

По думите му е важно да се намери баланс в рамките на Европейския съюз, за да не се стига недостиг до лекарства.

„Факт е, че в различни периоди се наблюдава недостиг на определени продукти. Недостигът на един лекарствен продукт води до свръхтърсене на алтернативата. Това води до възможно забавяне и на алтернативния продукт“, посочи той и добави:

„Част от хората са с впечатление, че държавата се занимава със закупуването и разпределянето на лекарствата. Касае се за един пазар, който е частен – производителите и аптеките са частни. Регулаторът има друга роля“.

Постъпилите заявления за промяна на цената на лекарствени продукти без лекарско предписание за периода януари – август 2022 г. са общо 795 броя, в т. ч. и няколко хомеопатични лекарствени групи. За същия период на 2021 г. са подадени общо 92 заявления за промяна на цена на лекарствени продукти без лекарско предписание.

Според проучването на bTV популярни таблетки за температура у нас имат най-ниска цена, която е приблизително същата в Турция, но в Германия е тройно по-висока.

Медикаменти, които третират простудни и грипни заболявания на най-изгодна цена могат да бъдат намерени в Турция.

Лекарство за главоболие е най-евтино в България, а в Берлин може да бъде купено тройно по-скъпо. Сиропът за кашлица и хапчета за болки в стомаха могат да се купят най-евтино в Турция.

В същото време през последната седмица от аптечната мрежа изчезнаха лекарство за Базедова болест и един от най-ползваните антидепресанти. Докато за антидепресанта има генерици, които могат да заместят оригинала, за лекарството за автоимунна тиреопатия такъв няма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024