Скопие привика българския посланик заради липсата на македонско знаме на срещата с Радев (Обновена) Снимка: © Президентство на Република България

Посланикът на България в РСМ Желязко Радуков ще бъде извикан в понеделник за разговор в Министерството на външните работи на РС Македония, предава в. "Сега".

По-рано кабинетът на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова съобщи, че официално ще поиска отговор от София защо на общата снимка от срещата с президента Румен Радев не е имало македонското знаме.

Кадърът е заснет на фона на българското знаме и това на ЕС, но липсва националният флаг на РСМ.

Силяновска-Давкова пристигна в София в петък по повод гостуването на Националната македонска опера и балет, която представи операта "Набуко". В делегацията с нея бяха също външният министър Тимчо Муцунски и министърът на културата Зоран Лютков.

"По този повод беше организирана среща на четири очи с президента на Република България г-н Румен Радев, обяд на македонските и българските представители, както и съвместно посещение на операта "Набуко". За съжаление трагичното събитие - самолетната катастрофа - попречи на президента (Радев) и съпругата му да присъстват на представлението. И двамата се извиниха за причиненото неудобство. Срещата и съвместният обяд преминаха в изключително приятелска атмосфера от посрещането до техния край", се казва в изявление на президентството, цитирано от макендонски медии в събота.

От институцията обаче добавят, че "това, което хвърли сянка върху събитието, беше отклонението от договорения протокол за срещата, според който не трябваше да има снимки в затвореното пространство".

"Но за съжаление преди началото на срещата на четири очи президентът Радев покани президента (Силяновска) за обща снимка пред българското знаме, въпреки че такъв акт не беше предвиден или съгласуван. Иска ни се да вярваме, че това е протоколно недоглеждане, а не нарочна процедура и отклонение от договореното и още утре ще поискаме обяснение от българска страна", съобщават още от президенството на РСМ.

Срещата между Силяновска-Давкова и Радев идва в момент на обтегнати дипломатически отношения между двете съседни страни. Тя беше избрана за президент на Северна Македония на изборите през май. Силяновска-Давкова беше кандидат на ВМРО-ДПМНЕ - партията, която се противопоставя на условията на България за започване на преговори с ЕС.

ВМРО-ДПМНЕ отказва да подкрепи конституционните промени, с които да бъде прието вписването на българско малцинство. Към момента това е и една от основните пречки за европейската интеграция на страната и е едно от условията в преговорната рамка за започване на реални преговори за членство в ЕС.

Преди дни Силяновска-Давкова призна, че отношенията между РСМ и България не са необходимото ниво и е нужна промяна в тази посока.

Последното официално посещение на президент на РСМ в България беше на 14 юни 2018 г., когато в София на двудневно официално посещение пристигна президентът Георге Иванов по покана на Румен Радев.

Заради въпросната снимка една от най-големите партии в страната СДСМ (Социалдемократическият съюз на Македония - бел. ред) нарече посещението на Силяновска "дипломатически провал'.

ТВ Телма цитира дипломати, според които случилото се е "пренебрежително и унизително". Те подчертават, че независимо дали визитата е официална или неформална, основен дипломатически протокол е поставянето на знамето на държавата, от която идва гостът.

Друга част от тях упрекват протокола на Силяновска, който е трябвало предварително да провери къде и при какви условия ще се срещне с Радев и да реагират за липсата на знамето на Северна Македония преди срещата.


Дали те закъсняха или времето бързаше: Радев и Силяновска-Давкова се разминаха в Рим

Коя е Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024