Как да наблюдаваме слънчевото затъмнение днес Снимка: © Getty

Частично слънчево затъмнение ще има днес, то ще е единствено за годината и ще се вижда и у нас. В максималната си фаза, която може да се наблюдава най-добре от Източна България, 39,14% от площта на Слънцето ще бъде закрита от Луната.

За София затъмнението ще започне в 12:27:16 ч., каза астрофизикът Пенчо Маркишки. Въпросната максимална фаза ще бъде достигната в 13:36 часа. Тогава Слънцето ще бъде на височина 35° над южния хоризонт. Краят на явлението за София ще бъде в 14:45:59 ч. Продължителността на затъмнението за столицата ще бъде 2 часа, 18 минути и 43 секунди.

Над България Луната ще закрие около 1/3 от Слънцето, максимумът - 82% ще бъде на Северния полюс.

Премествайки се оттук, регионите, които са по-далеч от точката, ще виждат все по-малко и по-малко затъмнен слънчевия диск. В Русия 80% от Слънцето ще бъде затъмнено, като този сенчест регион ще спадне до 70% в Китай, 63% в Норвегия и 62% във Финландия.

В астрономическата обсерватория в Борисовата градина в София учените ще предоставят телескопи за наблюдение на явлението от 12 до 15 ч. В обсерваторията "Николай Коперник" във Варна също ще има пункт за наблюдение. Разбира се, ако планирате да гледате затъмнението, ви трябват специални предпазни средства.

Слънчевите очила не са достатъчна защита. Препоръчва се и защита на фотографската техника от опасно силната слънчева светлина при наблюдение на явлението.

„Не ни трябват телескопи, не ни трябва бинокъл, просто най-хубавият филтър е да опушим едно стъкло на свещ, както са правили бабите преди повече от 600 години, и погледнем как слънцето е някак си леко изядено. На фона на оранжевия диск на слънцето, ще видим черна малка луничка, изрязала слънчевия диск“, казва директорът на Националната астрономическа обсерватория на Рожен, д-р Никола Петров, в интервю за Дарик.

И добавя, че "истинското затъмнение е когато лунният диск закрие напълно слънчевият диск и това е нещо, което си заслужава да бъде видяно, но частичното слънчево затъмнение не носи някаква научна информация за експертите и науката".

Пълно слънчево затъмнение ще има през 2135 г., когато от България ще се вижда перфектно как Луната напълно закрива слънцето. Последното такова у нас беше пълното затъмнение през 1999 г., а предходното преди него – през 1961 г.

Друг вариант да наблюдавате затъменението е да си направите т.нар. "камера обскура" или тъмна стая. Това е опростено оптично устройство, чрез което може безопасно да се наблюдава слънцето. Ето как изглежда затъмнение, гледано през нея:

"Камера обскура" е тъмна кутия, в която не прониква светлина, с отвор на една от стените и екран - бяла хартия или матово стъкло на отсрещната страна. Диаметърът на отвора трябва да е около 0,5 мм до 0,5 см.

На екрана се получава леко размазано увеличено изображение. Всъщност, това е принципът, на който работят едни от първите фотоапарати.

Ето как може сами да си направите "камера обскура":


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024