Снимка: © БНТ

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов атакува най-големите социологически агенции, след като няколко последователни изследвания показаха значителен спад в подкрепата за партията. 

В средата на септември "Алфа рисърч" и "Галъп" отбелязаха, че ИТН е изгубила позицията си на първа политическа сила, въпреки че ГЕРБ не разширява особено общественото си доверие. 

Малко след това "Тренд" изчисли разликата между ГЕРБ и ИТН на почти 7%, като показа, че 43 на сто от респондентите смятат партията на Трифонов за най-отговорна за невъзможността да се състави редовно правителство в 46 Народно събрание. 

Последното проучване беше на "Маркет линкс" от сряда, което постави ИТН на трето място с 13,5% от предпочитанията на гражданите, които смятат да гласуват на 14 ноември.

Реакцията на Слави Трифонов: "Това, че българските социолози не познават, е толкова абсолютна истина, колкото истината, че довечера ще се стъмни". 

Той дава примери с отклоненията в прогнозите на агенциите преди изборите на 4 април, когато "Има такъв народ" се яви за първи път в съревнованието за парламентарно представителство.

"Преди изборите на 4 април всички социологически агенции твърдяха, че главната интрига е кой ще вземе третото място измежду “Има такъв народ” и ДПС. В своите последни проучвания преди изборите, и “Галъп”, и “Алфа Рисърч”, и “Тренд” предвиждаха една и съща разлика между “Има такъв народ” и ДПС - разлика от точно 0,2%. Нищожните 0,2%. В крайна сметка “Има такъв народ” получи със 7,15% по-голяма подкрепа от ДПС. “Маркет линкс” предричаше най-малка подкрепа в процентово отношение за “Има такъв народ” - 11.7%. “Има такъв народ” получи с 6% повече, далече-далече от рамките на статистическата грешка", пише той. 

Катастрофата на социолозите

Тогава ИТН стана втора политическа сила, като изпревари БСП с 2,6 процентни пункта. 

Трифонов дава пример и с изборите на 11 юли, като казва, че "почти през цялата предизборна кампания, социологическите проучвания на агенциите показваха първо място за ГЕРБ-СДС".

ИТН все пак успя да изпревари партията на Борисов и да завърши като първа политическа сила, макар и с разлика от 15 664 гласа при добавянето на вота от чужбина. 

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет", пише Трифонов във Facebook. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"