След състоялия се днес Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, където бежанската вълна беше една от обсъжданите теми, лидерът на ИТН Слави Трифонов публикува във Facebook позиция, с която призовава да се подкрепят усилията на служебното правителство и на президента за опазване на границите.

"Един милион мигранти са готови да тръгнат от Афганистан, за да избягат от режима на талибаните, който завладя страната. И тези хора няма да тръгнат нито към Америка, нито към Австралия. Ще тръгнат към Западна Европа, което означава, че България е на пътя им. Аз прекрасно разбирам, че това са страдащи хора, които искат да избягат от насилието и шериата. Но ние също ще страдаме, ако ги допуснем до нашата територия. Затова всички трябва да направим необходимото и да подкрепим сегашното правителство, за да може то да се справи със задаващата се криза. Защото талибаните въобще не ги интересуват политическите проблеми на България, а мигрантите - още по-малко.", пише Трифонов

"Министерството на вътрешните работи и министерството на отбраната трябва да работят в абсолютна координация, за да разположат полицаи и военни на границата и с всички сили самоотвержено да защитят територията и гражданите на България. Ние от “Има такъв народ” ще направим всичко необходимо да подкрепим и като граждани, и като политическа сила, правителството и президента на републиката, за да се справим на всяка цена със задаващата се криза.", завърша позицията му. 

По-рано днес Консултативният съвет по национална сигурност не успя да постигне съгласие по нито един от разглежданите въпроси и след почти 5 часово съвещание, приключи с отделни дакларации на участниците и с изявление на държавния глава. Обменената информацията по отношение на задаващата се мигрантска криза беше оскъдно споделена с журналистите, тъй като беше определена от участниците като класифицирана. 

Слави Трифонов даде сигнал за временно примирие в 46 НС в името на "важни за държавата въпроси"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19