Слави Трифонов постави електронното гласуване като условие за коалиция

Председателят на ИТН Слави Трифонов използва междинните данни от Преброяване 2021, за да обърне внимание на проблема с "мъртвите души" в избирателните списъци и да постави условие за бъдеща коалиция - "задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване".

Трифонов дава за пример данните на НСИ за това, че 5 658 000 души е преброено в кампанията, която течеше между септември и октомври 2021. Според института това са около 82% от гражданите на страната. Процентът, посочен от НСИ, се базира на данните за броя на българските граждани към края на 2020 г. - около 6 916 000 души.

Той посочва, че според последните данни на ЦИК населението, което има право на глас на 14 ноември, е 6,7 млн. български граждани.

"Какво излиза? Броят на цялото население на България е равен на броя на хората с право на глас. Как става тоя номер? Явно, без да знаем, избирателни права са добили и всички над 1 милион непълнолетни българи у нас - децата в училище, децата в яслите и детските градини, бебетата вкъщи. Даже и чуждите граждани са добили избирателни права", пише той.

Трифонов посочва, че причините за това разминаване са в неактуализираните избирателни списъци, в които има както починали хора, така и граждани, които от години живеят и работят в чужбина.

"Невъзможно е над 1 милион българи в чужбина да упражнят конституционното си право на глас в 400, в 700 или в 800 секции зад граница. Тези българи трябва да бъдат включени в политическия живот на родината си, те “имат право на България”. Въобще, на всеки български гражданин трябва да му бъде осигурена възможността да гласува. Само така ще имаме по-честни избори с обективна избирателна активност и избори с по-голяма представителност. Затова, отсега да е ясно - “Има такъв народ” може да участва само в такава управленска коалиция, която приеме за свой основен ангажимент задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване", казва той.

Референдум за дистанционното гласуване беше проведен по инициатива на президента Росен Плевнелиев през 2015 г., като над 69% от участвалите подкрепиха предложението. Резултатът от него така и не беше приет от Народното събрание, защото броят на участвалите във вота беше по-нисък от законовата бариера.

През 2016 г. "Шоуто на Слави" включи отново въпроса за дистанционното гласуване в предложението си за референдума, но Конституционният съд реши, че той не може да се поставя повторно.

Електронното дистанционно гласуване е един от приоритетите на "Демократична България" от създаването на коалицията досега.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023