Председателят на ИТН Слави Трифонов използва междинните данни от Преброяване 2021, за да обърне внимание на проблема с "мъртвите души" в избирателните списъци и да постави условие за бъдеща коалиция - "задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване".

Трифонов дава за пример данните на НСИ за това, че 5 658 000 души е преброено в кампанията, която течеше между септември и октомври 2021. Според института това са около 82% от гражданите на страната. Процентът, посочен от НСИ, се базира на данните за броя на българските граждани към края на 2020 г. - около 6 916 000 души.

Той посочва, че според последните данни на ЦИК населението, което има право на глас на 14 ноември, е 6,7 млн. български граждани.

"Какво излиза? Броят на цялото население на България е равен на броя на хората с право на глас. Как става тоя номер? Явно, без да знаем, избирателни права са добили и всички над 1 милион непълнолетни българи у нас - децата в училище, децата в яслите и детските градини, бебетата вкъщи. Даже и чуждите граждани са добили избирателни права", пише той.

Трифонов посочва, че причините за това разминаване са в неактуализираните избирателни списъци, в които има както починали хора, така и граждани, които от години живеят и работят в чужбина.

"Невъзможно е над 1 милион българи в чужбина да упражнят конституционното си право на глас в 400, в 700 или в 800 секции зад граница. Тези българи трябва да бъдат включени в политическия живот на родината си, те “имат право на България”. Въобще, на всеки български гражданин трябва да му бъде осигурена възможността да гласува. Само така ще имаме по-честни избори с обективна избирателна активност и избори с по-голяма представителност. Затова, отсега да е ясно - “Има такъв народ” може да участва само в такава управленска коалиция, която приеме за свой основен ангажимент задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване", казва той.

Референдум за дистанционното гласуване беше проведен по инициатива на президента Росен Плевнелиев през 2015 г., като над 69% от участвалите подкрепиха предложението. Резултатът от него така и не беше приет от Народното събрание, защото броят на участвалите във вота беше по-нисък от законовата бариера.

През 2016 г. "Шоуто на Слави" включи отново въпроса за дистанционното гласуване в предложението си за референдума, но Конституционният съд реши, че той не може да се поставя повторно.

Електронното дистанционно гласуване е един от приоритетите на "Демократична България" от създаването на коалицията досега.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"